Калоян Паргов: БСП не иска разпиляване на вота в лявото пространство

Има много партийни и надпартийни възможни кандидати

“Дано лидерите от лявото пространство да са си научили урока и да не допуснат грешката от местните избори - бъде разпилян вота от лявото пространство“. Това заяви председателят на столичните социалисти и член на Изпълнителното бюро на БСП Калоян Паргов в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR. Според него, ако това се случи, ще бъде от полза единствено и само на ГЕРБ и ще тежи на всички от лявото пространство. „Претендираме, че мислим за това ляво, а в същото време не проявяваме достатъчно желание да потиснем егото в преговорите и да покажем воля за обединение. Въпросът е съвсем ясен - искаме ли обща кандидатура за президент. Отговорът тук е само с "да" или "не". Затова няма да търпим номера от страна на АБВ“, коментира той. Паргов припомни, че миналата година преди местните избори БСП е имала огромно желание с Първанов да издигнат обща кандидатура за кмет на София. „Предложихме му 17-18 имена, сред които имаше и надпартийни, но така и не се получи. Тази година АБВ вече е в съвсем различна позиция", допълни той.

Според Калоян Паргов би било пагубно за лявото да има много кандидатури от тази част на политическото пространство за предстоящите президентски избори. "Ние сме най-голямата партия вляво и правим всичко възможно, за да не допуснем да се случи това“, заяви той. По неговите думи след вътрешното допитване, в което са участвали между 70% и 80% от членовете на партията, има много партийни и надпартийни възможни кандидати. „През следващата седмица ни предстоят разговори с всеки от тях, за да получим съгласието им", уточни той.

Председателят на БСП-София заяви, че на 2-ри август ще се проведе заседание на Изпълнителното бюро на партията, на което да обсъдим конкретните кандидатури, а на 3-ти август ще бъдат следващите разговори с АБВ. "Приемам вчерашните им действия като сръчкване, а не като провокация. Един вид: "Хайде, действайте, защото имаме желание да работим за обща кандидатура", коментира Калоян Паргов. „Най-силната партийна кандидатура на БСП безспорно е Корнелия Нинова. Но тя вече има съвсем други задачи и няма как да бъде нашият кандидат за президент. Другите ни силни партийни възможности за предстоящия вот са Мая Манолова и Илияна Йотова. Надпартийна кандидатура е тази на Огнян Герджиков, но все още не сме получили неговото съгласие. Колкото до Симеон Сакскобургготски - не е това кандидатът на БСП".