БСП – София: „Обикновеният герберизъм“ се проявява в пълна степен в подготовката на изборите в „Младост“

Окт 12, 2016 СОФИЯ Новини БСП 0 1176

Позиция на Градския съвет на БСП-София

Предстоящите избори за кмет на столичния район "Младост" ще протекат в до болка познатия организиран хаос, който е запазена марка на управляващите от ГЕРБ. И безотказно работещ инструмент за печелене на избори. Доказателство, че отново ще станем свидетели на "обикновен герберизъм" е поредицата от действия, които доведоха до избори за кмет на "Младост" на 6 ноември в един ден с вота за президент и референдума.

Първата стъпка беше промяната на Изборния кодекс от ГЕРБ, след това изборите бяха насрочени от президента на ГЕРБ в дата, която от ГЕРБ си пожелаха. По закон ЦИК е държавният орган, който методически подготвя провеждането на изборите, но техническата част е вменена на кметовете по места, в случая с "Младост" - отново от ГЕРБ. Следователно изборите три в едно в "Младост" са изцяло заслуга на ГЕРБ. Изброените факти показват, че за ГЕРБ законът не е нищо друго, освен средство за изграждане на стройна система за добиване на резултати, които осигуряват победата им на изборите. За пореден път управляващите демонстрират такава арогантност и пълно неуважение към институциите и закона. Това за нас е цинизъм. И говори за некомпетентност, безсилие и управленско високомерие.

Ние предупреждавахме за хаоса в Арена "Армеец" миналата година, предупреждавахме и за безобразията в зала "Универсиада" през 2011 година. Позорът е известен на всички. Сега предупреждаваме и за 6-и ноември. Много внимателно следим подготовката на изборния процес. И заявяваме на преброителите и членовете на секционни комисии, както и на кръжочниците от "Изборна победа на ГЕРБ", че ще проследим отчитането на вота в графата "Не подкрепям никого". Това е лостът, с който очакваме да бъдат "деформирани" резултатите в полза на ГЕРБ. Заявяваме го още сега. "Обикновеният герберизъм", който означава "всички други са виновни, само ние сме прави", се проявява в пълна степен и в подготовката на предстоящите избори.

На 6-и ноември в район "Младост" всяка класна стая, в която ще има вот, трябва да побере по задължение около 25 души: две комисии - една за прзидент и референдум от 7 члена и една за кмет от 5 члена, плюс наблюдатели и застъпници. А къде остават гражданите, които трябва да упражнят законното си право на вот?! По закон, изборът на президент и на кмет трябва да бъде в различни помещения. Управляващите отново няма да се съобразят със закона. Те имат политическа задача да спечелят изборите. Мобилизирали са целия си ресурс. Корпоративно, административно полицейската организация се стреми по всякакъв начин да спечели мача още преди да е започнал. Или поне да си осигури възможност да промени резултата на полувремето, за да се поздрави с крайната победа. Този мач обаче вече сме го гледали.