За правомощията на президента, външната ни политика и националната сигурност - отговаря ген Радев пред младежи в НДК

Nov 02, 2016 Новини БСП 0 1403

КСНС не трябва да работи на парче, а по важни въпроси, какъвто е мигрантският

Повече от час кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев отговаря на въпроси на младежи в НДК свързани с правомощията на президента, външната ни политика и националната сигурност.

„След като съм приел да се кандидатирам в рамките на тази Конституция, означава, че няма да искам промяна. За мен много по-важно е президентът да уплътнява всички свои правомощия в рамките на Конституцията“, отговори Радев на въпрос за правомощията на държавния глава. Той подчерта, че до момента тези правомощия не се изпълняват в пълен обем.  По думите му президентът е имал много  възможности да налага вето и не го  е направил.

КСНС не трябва да работи на парче, а по важни въпроси, какъвто е мигрантският

На въпрос, какъв ще е дневният ред на първия КСНС, който ще свика, Радев отговори, че на него ще бъдат разгледани всички рискове и заплахи пред страната. „За тези, които са в краткосрочен план, ще набележа неотложни мерки за тяхното неутрализиране и да зададем дневния ред за всички стратегически рискове пред България“, обясни кандидатът за президент. Той допълни, че КСНС не трябва да работи на парче и да гаси пожари, а да решава важни въпроси. Като такъв за България в момента Радев посочи мигрантската криза.

Помолен за коментар по въпроса, каква роля би могъл да има държавният глава относно свободата на медиите и в частност ролята, отговорностите и гаранциите срещу натиск върху обществените медии, генералът отговори, че всичко в обществения живот е свързано и монополът върху трите власти от страна на една партия, която се е сраснала с държавата, поражда и ниската позиция на свобода на медиите като четвърта власт. По думите му решаването на този проблем е пълната прозрачност на финансирането на медиите, тяхното управление и сдружаване. „Като президент ще настоявам да има такава прозрачност“, категоричен бе той. 

СЕТА означава изземване на суверенитет от националните държави и прехвърлянето му на чужди корпорации

На въпрос за Шенген и СЕТА, ген. Радев отговори, че не приема България на 2 и 3 скорости и ако сме членове на ЕС, трябва да сме наистина такива и в Шенген, и в Еврозоната, особено след като сме изпълнили изискванията. По думите му Европа трябва да е солидарна и да спомогне за опазването на границите ни, които са външни за съюза, с жива сила и повече средства, с ангажименти на целия ЕС. По отношение СЕТА той обясни, че това споразумение означава изземване на суверенитет от националните държави и прехвърлянето му на чужди корпорации и заяви твърдата си позиция срещу подписването му.

В събитието се включиха и млади българи от Молдова, които попитаха Радев какво смята, че би могло да се направи като инициативи за засилване на връзката ни с хора с българско самосъзнание, например в западните покрайнини и българските общини в Молдова, генералът заяви, че в началото, когато са го попитали къде ще отиде първо като президент Москва, Вашингтон или Брюксел, той е отговорил Молдова, Украйна и Сърбия, западните покрайнини. „Тези наши сънародници имат нужда от нашата подкрепа и морална, и финансова, организационна и всякаква и не трябва да ги оставяме. Българската искра в тези кътчета не трябва да гасне, трябва да я поддържаме“, каза още той.

Ген. Румен Радев: Мой приоритет е националната сигурност, включваща бежанския проблем, образованието, здравеопазването

„Образованието е елемент от националната сигурност, защото няма как неграмотни хора да боравят със съвременно оръжие, както и да градим боеспособна армия, икономика и просперитет“. Така ген. Радев отговори на зададен въпрос на темата за образованието по време на младежката среща в НДК. Той каза също, че то е с приоритетно значение за него и припомни своето обещание, когато стане президент, един от първите КСНС да бъде по темата. „Защото тя е ключова за бъдещето на България, имено защото бъдещето на страната ни са младите хора“, каза пред събралите се той.

Кандидатът за президент бе помолен да коментира и темата здравеопазване. В тази връзка ген. Радев обясни, че в КСНС липсва министърът на здравеопазването. „Не може болна нация да има сигурност и бъдеще“, категорично заяви той.

Не приемам България да се превръща в гето за бежанци

По думите му не може да се взимат пръстови отпечатъци от хората, защото се нарушават правата им. Той обясни също, че лекари напускат страната, заради по-добрите възможности, които им се предлагат, а това води българското здравеопазване към задънена улица.

Ген. Радев бе помолен да коментира и бежанския проблем, като той категорично заяви, че не може България да се превръща в гетото на Европа. Според него управляващите вместо да строят оградата с Турция, разходват отпуснатите от Европа средства за други неща. Той бе категоричен, че ще бъде твърдо против подобна политика. Радев каза също, че не приема политиката на управляващите да разселват бежанци в общини, като по този начин се цели справяне с демографския проблем в страната ни.