Гражданите от столичния район „Изгрев“: Загиваме като нация. Нужна ни е визия за спасението на България

Окт 12, 2018 Новини Избори 0 1470

12.10.2018г.

"Загиваме като нация. Ако няма нация, няма да има и държава. Ето защо ни е нужда визия за спасението на България". Това заявиха гражданите от столичния район „Изгрев“ по време на срещата с народните представители от „БСП за България“ проф. Иво Христов и Румен Георгиев. Хората от „Изгрев“ са убедени, че проектът „Визия за България“ е инструмент за спечелването на изборите и направиха своите предложения. Според тях образованието трябва да има широк професионален фундамент и да заложи на професионалната ориетнация, преди да се премине към дуалното обучение. Друга идея бе свързана с нуждата от държавна стратегия за развитието на културата, която да е обвързана с образованието. 

Проф. Иво Христов заяви пред събралите се: „България престана да бъде индустриална страна. Под формата на реформи, България беше лишена от всички високотехнологични производства, които правят една страна цивилизована и развита. Разрушени са основни структурни отрасли, като се започне със земеделието и се свърши с високотехнологичните. Според него  не се развиват сектори, които правят държава развита – роботика, информатика, електроника, приборостроене, биотехнологии, космически отрасли и индустрии. Проф. Хрисовт бе категоричен, че в момента основната структура на българската икономика е 60 % услуги и  България е страна на обслужващия персонал.

Народният представител Румен Георгиев представи Визията на БСП в сферата на земеделието и храните. Според него през последните години в земеделие, рибарство и горския сектор е налят огромен финансов ресурс, но връзката с БВП и добавената стойност липсват. "Ако от пшеницата, царевицата или слънчогледа се произвеждат продукти, от които добовената стойност е от 2 до няколко десетки процента, причината е, че над 50% от парите са откраднати или не са отишли по предназначение“, счита Георгиев. Той припомни, че сме се превърнали в държава на агроолигарсите.

Проф. Иво Христов и Румен Георгиев са убедени, че характерният през последните десетилетия износ на суровини и първични продукти, без добавена стойност ни приравнява към страните от Третия свят.