Христо Проданов, БСП: Надявам се на 4 април българите да изберат друг път за развитие на България

Мар 05, 2021 Новини БСП в медиите 0 937

При ГЕРБ водещото е кражбата и разпродажбата

Като поредния саботаж на ГЕРБ към БСП, определи отхвърлянето от мнозинството в Народното събрание на предложението на левицата за разнообразяване на източника на ваксините срещу Ковид-19, депутатът Христо Проданов. Той поясни, че след отхвърлянето на предлаганите от БСП разговори за доставка у нас на руската ваксина „Спутник V“, в Здравната комисия на парламента е постъпило съвсем различно предложение, което прехвърля отговорността към Брюксел. Очаква се утре дебатът да бъде пренесен от Комисията в пленарната зала.

"Тук не става въпрос за геополитика, руската ваксина се одобрява от много специалисти и има много предимства пред останалите ваксини. Това, което БСП настоява, е тя да бъде доставена на българските граждани и те да имат избор. Вече има държави в Европейския съюз, които водят преговори с руската страна за доставка на тези ваксини, това са Чехия, Словакия, Италия и Унгария, която вече е пристъпила към ваксиниране на населението с нея. Дори това положително и много смислено предложение на БСП се отхвърля насила от ГЕРБ. Надявам се българите да изберат друг път за развитие на България", посочи Христо Проданов в ефира на предаването „Студио „Икономика“ по БСТВ.

БСП остава единствената партия до момента, която има ясна и широко обсъдена платформа какво ще прави, ако дойде на власт, стана още веднъж ясно по време на разговора в студиото. "При ГЕРБ водещото е кражбата и разпродажбата и това вече е доказано. За съжаление 143 години след 3-ти март, ние отново се борим за възстановяване на държавността в България, която безпардонно беше разрушена от ГЕРБ и Борисов. Акцентът на нашата кампания ще бъде с грижа за хората, в момента основно грижата е за корпорациите, хората са останали на последно място. Хората в България трябва да започнат да живеят по-добре. Предлагаме преизчисление на пенсиите, което ще бъде с 20-30% върху всяка една пенсия и това ще бъде много по-добре за възрастните хора, отколкото тези предизборни подаяния от 50 лева, които в момента получават", категорично заяви социалистът.

Зам.-председателят на Парламентарна група на „БСП за България“, секретар на Изпълнително бюро на БСП и водач на листата в 23-ти многомандатен избирателен район в София заяви безусловната позиция на БСП, че здравеопазването не може да е бизнес или търговия. „В момента здравната система има интерес от повече и по-болни хора, защото от това ще взима повече пари, това е бизнес. Твърдо вярвам, че е дошло време, в което трябва да се реже до кокал, след още 20-30 години, ако продължаваме по този начин просто няма да има хора."

Проданов коментира и още:  "В България липсва справедливост и има доста сериозна експлоатация на труда. Съвсем скоро имаше анализ на Българската народна банка, в който става ясно, че влоговете които са до 1 000 лева се стопяват, тоест хората, които имат малко спестени средства ги теглят и ги харчат, а в същото време милионерите в България се увеличават. Прогресивното доходно облагане, което ние предлагаме, ще засегне само хората които взимат над 3 600 лв. максимална работна заплата, но те ще получат преференция в семейното подоходно облагане, ако имат едно дете -  с 500 лв., две деца - с 1000 лв. Така че това ще компенсира по-високия данък. В България има един милион работещи, които работят за 3.50 лв. за час, в същото време има около 7 000 българи, които си разделят 8 милиарда от дивиденти. Приоритетите на управляващите са свързани основно с присвояване на обществения ресурс, нищо друго. Всички сме свидетели, че три години поред от излишъка на бюджета се дават по 2 милиарда на година за магистрали. Тези 2 милиарда трябва да се раздадат на хората", обяви Проданов.

На въпроса как и кога трябва България да влезе в Еврозоната, Проданов отговори, че тогава, когато стандартът на българина се вдигне достатъчно, така че увеличение на стоките и услугите да не се отрази пагубно на живота на всеки един български гражданин. "Не е тайна, че в България сме с най-ниските доходи от цяла Европа", припомни социалистът.