Проф. д-р Жени Стайкова, №4 в листата на "БСП за България" в 24-ти МИР в София:БСП ще направи болниците лечебни заведения и ще увеличи заплатите на медицинските работници

Мар 31, 2021 Новини БСП в медиите 0 677

31.01.2021г.

"Лекарите вече изнемогват поради недалновидната дългосрочна кадрова политика, както за лекари, така и за специалисти по здравни грижи. Това и мизерното заплащане, всичко това даде отражение. Трябва да ни е за урок, за да има в бъдеще съвсем друга държавна политика спрямо колегите, които работят в тази институция. Те не са мотивирани. Много е тромава системата на специализациите, много са тежки, свързани са с финансови и нормативни изисквания, което затруднява колегите, затова още завършвайки много от тях заминават. В нашата програма е застъпено достъпно 24-часово здравно обслужване. Освен по смъртност от ковид, сме първи и по сърдечно съдови заболявания. През  2019 г. по данни на статистическия институт са починали 78 000 българи от болести на сърдечно-съдовата система", посочи Проф. д-р на медицинските науки Жени Стайкова, №4 в листата на "БСП за България" в 24-ти МИР в София за зрителите на "Антидот" по БСТВ.

Проф. д-р Стайкова обясни как липсата на електронно здравеопазване натовари ненужно институциите по време на пандемията: "Това е другия акцент в нашата програма. От много години само се говори и нищо не се прави, изпревари ни дори Естония. Това е съвременният начин за категоризация и контрол, както за пациенти, така и за администрация, РЗИ и касата. Лекарите дори и сега са много свързани с компютъра, така че всичко това би било голямо облекчение за всички - една точност, както на контрол, така и събиране на информация, която е важна за държавната политика в здравеопазването. На общинско, областно и национално ниво не се събира еднакъв тип информация, по тази причина се получава един хаос и когато трябва да се напише програма или трябва да се вземат политически решения, тогава ние трябва да знаем каква е базата и какви са проблемите с точност, за да можем да вземем правилно решение“.

Тя изреди част от приоритетите на БСП след като дойде на власт: да промени статута на болниците от търговски дружества на лечебни заведения и да увеличи заплатите на медицинските работници.

"Частните болници трябва да са на самостоятелна издръжка, ще спрем държавното финансиране в тяхна посока и ще го насочим към посока на общински, държавни специализирани болници. Трябва да има друг тип остойностяване на труда на лекарите и медицински работници, защото клиничните пътеки изиграха своята роля в началото, след това, както виждате се получава огромно изкривяване. Когато комплексно се действа и работи и тези неща бъдат изгладени, нещата ще тръгнат."