Янко Янков, кандидат за депутат от 24-ти МИР – София: БСП ще реализира проекта „Белене“, съставна част от бъдещето и от зеления проект

Апр 02, 2021 Новини БСП в медиите 0 960

02.04.2021г.

"Виждате, че в Европейската част на съседна Турция се изгражда атомна централа. Ние, като държава, която има опит в ядрената енергетика и като има инвестирани толкова средства на площадката „Белене“, беше съвсем логично да се продължи и да се свърши този проект. Грешка на предишни управляващи, БСП когато дойде на власт ще реализира този проект, което е една съставна част от бъдещето и от бъдещия зелен проект", заяви Янко Янков, кандидат за депутат от 24-ти МИР София в ефира на "Студио икономика" по БСТВ.

България в момента е свела земеделието си до пшеница, зърнени култури и рапица, заради европарите. "Влизаме в нов програмен период. Необходимо е да се направи количествено-качествен анализ на състоянието на земеделието ни. Изведнъж всички обработваеми земи бяха засети с пшеница, защото е конвертируема стока, Европейската комисия се усети и сега ще има ограничение за получаване на субсидии за зърнени култури до 250 хектара. По отношение на земеделието продължаваме да допускаме грешки като преди 10 години. Още не можем да вкараме в ред връзката между кадис  и исак в системата на национално ниво и от там да се свърже с географската информационна система на локално ниво. Така правим сами щети на себе си, има наказателни процедури и не може да се получават субсидии."

На въпроса откъде трябва да тръгне реформата в армията, Янков отговори: "Трябва първо да се направи стратегически преглед на отбраната, да се начертаят краткосрочни и дългосрочни задачи, които да бъдат решени. На първо място за основа трябва да послужи инфраструктурата на отбраната, в която са включени четири политики, които трябва да се провеждат от министерството на отбраната. Дават се грешни пари за охрана на имоти с отпаднала необходимост. Опустяха сума казармени райони. Една трета от недвижимите имоти на армията нямат документ за собственост, половината от тях са по фондове, могат да се предадат на ведомства, да се сподели от отговорността. Друго важно нещо е в социалната сфера, там са включени жилищната политика. Приходите, които влизат са много повече от разходите и заделените пари не се инвестират в ремонти услуги, а потъват някъде."