Георги Свиленски: Ключът за бъдещето управление е в БСП

Юни 26, 2021 Новини БСП в медиите 0 1349

Българите не искат моделът ГЕРБ-ДПС да бъде сменен с модела ИТН с подкрепата на ДПС

„Определянето на БСП като статукво е целенасочено пакетиране на левицата с останалите партии. Статукво не е това на колко години е партията. Статукво е, когато 10 години си управлявал, когато си създал едни условия, в които вече не може да се живее в държавата. Това е статуквото и БСП няма как да бъде част от него, защото 11 години ние не сме участвали по никакъв начин в това управление. БСП последните 4 години се е борила с всички парламентарни и извънпарламентарни средства да бъде част от промяната, част от партиите, които ще сменят това управление. Сега други партии, които бяха част от това управление да наричат БСП част от статуквото, няма как да го приемем и никой български гражданин не трябва да го приема.“  Това заяви водачът на листата на коалиция “БСП за България“ в 24 МИР София – Георги Свиленски в ефира на БНТ. Той допълни, че БСП е системна партия, с традиции, партия, която през годините е отстоявала различни позиции, партия, която има бъдеще.

По думите му фактът, че протестните партии продължават да декларират, че с БСП, ДПС и ГЕРБ няма да водят никакви преговори, показва откровеността им, когато казват, че искат промяна. „Как се маха едно управление – като представиш правителство, когато зад това правителство застанат повече от 121 депутати и това правителство отива в историята. А те какво направиха в 45-ото НС?  Първата защита на статуквото е, когато внесохме проекторешение за налагане на мораториум и те не го гласуваха. Когато им дадоха мандат на тези партии, на ИТН и ние заявихме, че ще ги подкрепим, за да може Борисов час по-скоро да освободи кабинета си, те отново не го направиха. Е, каква промяна са те? Или искат да представят поредната промяна като подмяна“, категоричен бе Свиленски. Той допълни, че българите не искат модела ГЕРБ-ДПС да бъде сменен с модела ИТН с подкрепата на ДПС.

Социалистът припомни, че когато левицата внесе законопроекта за преизчисление на пенсиите в 45-ия парламент, ДПС извадиха аргументи как не трябва да се вдигнат пенсиите, помогнаха на “Има такъв народ“.

В предаването “Денят започва с Георги Любенов“ Свиленски заяви, че ГЕРБ вече са свалени от власт и никой не желае да комуникира с тях и да ги подкрепя. „Оттам нататък ключът за бъдещето управление е в БСП.

Той обясни тезата на председателя на БСП Корнелия Нинова, че бъдещо стабилно правителство без БСП не може да има така: „БСП е единствената партия в момента, която е представила програма на своите избиратели, написана от българските граждани, а не написана по партийните централи. Ние казваме неща, които от ден първи на следващия парламент  - 18 законопроекта стоят и чакат, трябва само да се сформира Народното събрание.“ Свиленски изброи някои от предложенията в социалната политика като 6500 лева за второ и трето дете на осигурени родители, безплатни учебници до 12 клас и преизчисление на пенсиите. „Всички скандали, които сега служебното правителство изкарва наяве, и за ББР, и за “Автомагистрали“, ние сме вече сме говорили за тях“, каза още той.

Относно голямата лява коалиция Свиленски заяви, че през всичките тези години българският ляв избирател е страдал от това разделение в лявото пространство. „То беше разделение на лидерите, а не между левите хора. Сега вече могат д видят една обединена левица, защото лидерите започнаха да си говорят. Те видяха, че без това обединение няма как да се случат левите политики в България“, категоричен бе той.

По думите му в тази кампания БСП “качва резултат“ и в оставащото време може да стане първа политическа сила, за да бъде в положението да предложи правителство на България.

На въпроса как оценява дейността на служебното правителство Георги Свиленски отговори: „До момента си върши работата, която му е възложена по Конституция – да организира изборния процес. Правят и другото важно нещо, което българските граждани очакват – да показват резултата от управлението на ГЕРБ. Остават и всички разкрития, които обявиха да бъдат придвижени до още едно ниво, до институциите, които трябва да се занимават с тях – българската прокуратура, българският съд.“ Той допълни, че в служебното правителство БСП участва само с Янаки Стоилов.

Свиленски обясни, че са направени всички необходими анализи за резултатите от предишните избори и неподкрепата на президента към онзи момент е била една от тях. „Веднага след това БСП даде тази подкрепа за политиките на Румен Радев и Илияна Йотова. Сега очакваме по-добър резултат - първо заради това, че я няма ковид кризата, второ заради действията на служебното правителство да няма купен и корпоративен вот.“

На финала той отправи призив на 11-ти юли българските граждани да участват  изборите, защото само гласуването може да донесе промяната на България.