Благовест Кирилов: БСП предлага създаването на Министерство на електронното управление и технологиите

Юни 27, 2021 СОФИЯ Новини Избори 0 1176

27.06.2021 г.

“От БСП предлагаме създаването на Министерство на електронното управление и високите технологии. Ще настояваме за създаването на специално министерство, което да отговаря за електронното управление и високите технологии.В момента България заема едно от последните места в Европейския съюз по индекс за иновации и е трайно на едно от последните места в ЕС по дигитална трансформация на икономиката.” Това заяви в ефира на радио „Фокус“ Благовест Кирилов, предприемач, председател на управителния съвет на Българската асоциация на секторите софтуер и изнесени услуги и преподавател в Техническия университет – София, втори в листата на "БСП За България" за 23 МИР-София.

В  обзорното предаване „Това е България“ той обясни, че са необходими законодателни промени за осъществяването на такъв вид структура. „На първо място е нужна политическа воля“, поясни Благовест Кирилов.

„Трябва да се намери консенсуса в новия парламент. На второ място трябва да се обмисли много добре кои структури трябва да бъдат включени към това министерство, така че да не се получава повторение на отговорности и припокриване на задачи, т.е. да може да се прехвърля отговорност без контрол. В този си вид Законът за електронно управление е база, която не се изпълнява. Откъде да се започне зависи от хоризонта, който си поставим, за това какво искаме да постигнем на първо време“, обясни той.

Благовест Кирилов каза още, че е парадоксално най-бързо развиващият се сектор у нас да е този на високите технологии, но в същото време държавата не му обръща никакво внимание.