Георги Свиленски: В навечерието на изборите излизат сигнали за купуване на гласове от Манолова. С купен вот ли ще управлявате?

Юли 09, 2021 Новини Избори 0 1905

09.07.2021 г.

"Преди да говорим по всички теми, които са важни за България и евроориентацията,доходите и данъците, и бизнеса, живота на хората е много важно какво заявяват партиите преди изборите. Само последните два дни станахме свидетели на заявления от партии, претендиращи за промяна, претендиращи за управление да заявяват, че България трябва да бъде зачеркната, че България не трябва да съществува като държава. Въпросът ми е към всички колеги: да кажат своето мнение по това становище на г-н Трифонов от „Има такъв народ“, че Европа трябва да стане една държава обща и България да не съществува на картата на Европа като държава, защото видите ли Унгария и Орбан не приемали Истанбулската конвенция и се връщаме на дебата за Истанбулската конвенция“, коментира в предизборен дебат по БНТ Георги Свиленски, водач на листата на "БСП за България" в 24-ти МИР-София. 

„Приемате ли, че трябва отново да се връща дебата, защото г-н Трифонов казва: "Сега не му е времето, но по-късно може би ще трябва да се случи това", обърна се Свиленски към участниците от другите политически формации в тв дебата. Той посочи: „Това е много важен елемент, за да говорим за всички тези неща, за които вие говорите. Ако я няма България на картата, има ли значение къде ще влезем? Сега, в навечерието на изборите, когато излизат сигнали за купуване на гласове, съжалявам, че тук е г-н Делчев, а не г-жа Манолова, която е ръководител на партията. От тяхната партия бе заловен кандидат, който е обвинен в купуване на гласове“. 

 Свиленски изрази силно възмущение: „Това може ли да се случва в 21-ви век, така ли смятате да управлявате? С купен вот и мнозинство?“.

Той коментира и темата с влизането на страната ни в Еврозоната: „Тази дата 01.01.2024г. не знам кой я измисли. Тази дата, това не зависи от нашето правителство, зависи от Европейския съюз и Европейската банка. Никой засега не ни е казал кога ще влезем, как ще влезем. Това, което казваме ние е, че трябва да влезем след обсъждане тогава, когато България е готова и доходите на гражданите са шоково повишени, защото с тези доходи, ако влезем в Еврозоната много българи ще пострадат. Тоест, - да. Влизане в Еврозоната, но тогава, когато доходите и стандартът биват изравнени. БСП е партията, която вкара България в Европейския съюз с председател Сергей Станишев и правителство на БСП. Г-н Станишев е европейски депутат в момента."