Христо Проданов, БСП: Има сектори, където държавата да е със сериозни регулации за спокойствието на хората и бизнеса

Окт 21, 2021 Новини Избори 0 892

21.10.2021г.

Очакванията за предизборната кампания на водача на кандидатската листа на „БСП за България“ в 23 МИР в София – Христо Проданов, са тя да бъде борба на идеи и противопоставяне на мнения, за да могат българските граждани да вземат своя информиран избор относно това какво предлагат за тяхното бъдеще и достойно съществуване политическите партии. Проданов, обаче, изрази резерви и заяви в ефира на БСТВ: „Опасявам се, че това няма да се случи така, а ще вземе превес калната, черната кампания, която ще бъде изпълнена с компромати и това няма да е добре“.

Проданов обясни, че преди започването на кампанията в БСП са били готови с мерките, ако станат политическата сила-мандатоносител, които да бъдат осъществени. Те са били широко обсъдени с работодатели, синдикати, браншови организации, за да са наясно в партията, че могат да имат една широка обществена подкрепа на предложенията си.

„Веднага със стартирането на следващото НС имаме готовност да изпълним това, което сме обещали“, обяви Проданов и разясни в предаването „Актуално от деня“, че от БСП имат готовност мерките и предложенията да бъдат „облечени“ в законова форма. Той се надява хората да оценят разумните решения на БСП и те да вземат превес в правенето на политиката.

„Ние трябва да се срещнем с всички, които смятат, че моделът, управлявал България последните 12 години, трябва да бъде променен, за да можем да обсъдим конкретните политики“, отбеляза Проданов и подчерта, че досега не е чул идеите на конкурентните партии, за разлика от които БСП е прозрачна. „За мен е интересна позицията на партиите относно въпроса със Северна Македония, въпросът със социалната криза, доходите, здравеопазването и реформата в здравната система, която виждаме, че се задъхва. Това са дългосрочни политически решения, не става само с говорене по телевизора. Трябва компетентни хора с компетентни решения за справянето с тези въпроси“.

Според Христо Проданов министърът на здравеопазването д-р Кацаров не се справя, защото не могат да се прилагат мерки от днес за утре. „Трябва да има план. Винаги сме го говорили това. ГЕРБ не се справяше с кризата, по същия начин и служебният министър не се справя. Да сме ясни – не може между служебния кабинет и президента да се слага знак за равенство. Министър Кацаров се провали във ваксинационната кампания. Той не направи нищо, за да убеди българските граждани, че е полезно човек да се ваксинира, защото по този начин по-лесно преминава болестта. Министерството на здравеопазването трябва да направи една сериозна разяснителна кампания и с хора, които разбират от това“.

„Трябва да говорим как да реформираме здравната система, защото днешният министър е баща на тази система – преди 25 години той беше зам.-министър, система, която очевидно не работи и която е базирана на търговията“, коментира Христо Проданов и подчерта, че БСП знае как това трябва да стане.

Проданов призова да не забравяме: „Как наричаше Борисов АЕЦ „Белене“? „Гьол за шарани“. Този „гьол за шарани“, който можеше да произвежда евтина електроенергия. Нали той спря „Южен поток“ – тръбата ни заобиколи и мина през Турция. Нали той ни пълнеше главите с диверсификацията и връзката с Гърция, която и днес не е построена. Всичките тези кризи, които ни съпътстват, не са благодарение на служебното правителство, а благодарение на некадърното грабливо и крадливо правителство на Борисов в последните 12 години“. 

„Дясната политика оставя всичко на пазара. Да, ние сме на свободния енергиен пазар и цените на този пазар са такива. Това е дясната политика. Ето докъде води тя. Ние не един и два пъти сме твърдели, че не всичко трябва да се оставя на пазара. Има неща в обществения живот, където държавата да има сериозни регулации, за да може и хората, и бизнеса да са по-справедливо обслужени“, категоричен бе Христо Проданов и напомни, че това е политика от години на БСП.

„Един от големите проблеми на София е презастрояването“, посочи водачът на листата на левицата в 23 МИР в столицата Христо Проданов на въпрос за проблемите в неговия избирателен район и допълни, че състоянието на „Топлофикация“  също е проблем на прага на отоплителния сезон, дружеството на практика е в несъстоятелност и се управлява лошо от години“.