Проф. Петранка Троянова: БСП настоява болниците да не са търговски дружества

Nov 10, 2021 Новини Избори 0 1519

10.11.2021 г.

„Ние сме свързани с много неприятни рекорди, за съжаление. Нарастването на смъртността е резултат от увеличената заболеваемост и че много малко са ваксинираните български граждани, и че проявяват известен негативизъм към ваксините, и към противоепидемичните мерки, имам предвид тестовете“, така отговори на въпрос за черния рекорд на България по смъртност в предаването „Антидот“ на БСТВ проф. Петранка Троянова, която е кандидат за депутат от „БСП за България“, втора в листата в 24 МИР в София.

Медикът обясни и конкретизира причините за този факт: „За съжаление, още от самото начало информационната кампания започна доста противоречиво. Бяха давани в пространството противоречиви послания – едни казваха, че има заболяване, а други, че няма. Хората се чудеха кое е вярно. Много от хората си казваха, че тук има някаква конспирация. По същия начин беше и с ваксините. Хората бяха объркани. Има една наука в профилактиката, в медицината – обществено здравно образование. Създадена е за това да се информират хората, да дава най-добрата, най-правилната информация, да въздейства на хората и да им създава представи. И в крайна сметка те да променят своето поведение в посока здравословен начин на живот. Именно това трябва да се направи – да се обясни на хората достъпно и подробно защо ваксините са необходими“.

Професорът по медицина бе категорична, че в здравеопазването ни има много проблеми. „Малко са парите, които се отделят за здравеопазване, разходите са около 8% от Брутния вътрешен продукт /БВП/, при средно за Европейския съюз /ЕС/ 9,8%. Тревожен е проблемът, че гражданите доплащат – около 48%“.

Проф. Троянова изброи още проблеми, освен доплащането – специализациите и кадровия проблем в здравеопазването.

„Ще настояваме в по-дългосрочен план за отпадане на статута на държавните и общински болници като търговски дружества", пояни кандидатът за народен представител проф. Троянова.