Проф. Петранка Троянова: БСП предлага нормативна база, регламентираща заплатообразуването в здравеопазването

Nov 10, 2021 Новини Избори 0 1019

10.11.2021 г.

Отпадането на статута на държавните и общински болници като търговски дружества, което предлага БСП за справяне със здравната криза, ще има много противоречиви реакции в медицинското съсловие и такива заради нарушени интереси. Мнението е на проф. Петранка Троянова - кандидат за депутат от „БСП за България“, втора в листата в 24 МИР в София, изразено по БСТВ.

„Процесът ще е дълъг. Ние настояваме и да се съхранят и гарантират лечебните заведения, които се намират в отдалечените, труднодостъпни райони. Ще настояваме да се регламентира нормативно понятието „защитено лечебно заведение“, коментира проф. Троянова и уточни още, че трябва да се подобри организацията на спешната помощ и нейното технологично оборудване, както и да се възстанови медицинската авиация.

Професорът по медицина засегна и болезнената тема с кадровия недостиг. „Истината е, че заплащането на медицинските специалисти е обидно ниско. Ние искаме да им осигурим едно по-добро заплащане. Има и огромна разлика при заплащането на лекарите. Предлагаме да се въведе нормативна база, регламентираща заплатообразуването". Проф. Троянова напомни, че това е записано в програмата на БСП.