БСП ще лобира за засилено присъствие на руската култура в София

Юли 08, 2015 СОФИЯ Новини БСП 0 1603

БСП ще лобира за засилено присъствие на руската култура в София

БСП ще лобира за засилено присъствие на руската култура в София. Това стана ясно при официалното посещение на делегация на столичните социалисти в Москва, водена от лидера им Калоян Паргов. С него в руската столица са още председателят на групата на БСП в СОС Милка Христова и председателят на Националната асоциация за международни отношения Чавдар Минчев. Във втория ден от визитата си в Москва те бяха приети от председателя на московската градска Дума Алексей Шапошников. На срещата присъстваха председателят на комисията по култура и масови комуникации Евгений Герасимов, както и председателят на Комисията по физическа култура спорт и младежка политика Кирил Щитов. А от името на правителството на Москва на срещата беше съветникът на кмета на руската столица - Александър Крутов.

Двете страни обсъдиха редица въпроси, свързани със сътрудничеството и обмяната на опит между София и Москва в контекста на партньорството между двете общини в последните 10 години. Калоян Паргов и Милка Христова горещо подкрепиха идеята за Дни на Москва в София. Реализацията й трябваше да се случи още през 2014 година, но заради предсрочните парламентарни избори, те бяха отложени за 2015-а. По всяка вероятност управляващото мнозинство ще ги премести за следващата година, заради наближаващите през есента местни избори. "Разбира се, ние ще настояваме дните на Москва в София да се състоят още през тази година“, увери Калоян Паргов. „Нашата столица има такава готовност и се надяваме идеята да се случи възможно най-скоро", допълни той.

Представителите на БСП-София бяха категорични, че е необходимо да бъде засилено присъствието на руската култура в София. "Разбрахме се да търсим различни форми за разпространение на руска литература от съвременни автори, както и съвременно руско кино и музика“, обясни Калоян Паргов. Според него  след кризата в Украйна е нараснал интересът в България към Русия и към изучаването на руски език, както и към руската литература и кино. „И ние, като община, а и като политическа група, бихме подкрепили с всички сили реализирането на целта да задоволим потребностите на софиянци", каза още той.

Българските социалисти представиха и културния календар на Столична община в Москва. Домакините проявиха сериозен интерес към някои от събитията. Сега предстоят подробни разговори относно възможността те да бъдат представени и на територията на руската столица.

Калоян Паргов: Спортът е основен приоритет на общинарите в Москва

"Обсъдихме различни идеи, свързани с популяризирането на спортните принципи и ценности“, коментира Калоян Паргов. Той допълни, че са се запознали с  модерен интерактивен начин за популяризиране на спорта сред младежта. Паргов обясни, че в Москва има 287 спортни обекта, които са събрани в специално приложение за смартфони, разработено по поръчка на московското правителство. „В него може да бъде открито всяко съоръжение с адрес и съответно със спортовете, които може да бъдат практикувани в него. Освен това всеки ден в него се обновява списъкът със спортни събития на територията на 12-милионна Москва. Към момента по официални данни близо 30% от московчани активно спортуват. Затова общината се грижи да създаде достатъчно добри условия за това. Изграждат алеи за велосипедисти, игрища, зали", поясни той.

Калоян Паргов добави, че с представителите на управлението на Москва са коментирали и избирането на София за европейска столица на спорта, както и домакинството на Русия на световното по хокей през следващата година и на Мондиала по футбол през 2018-а.