Милка Христова: БСП убеди политическите си опоненти, че съществува „другото лице на София”

Сеп 30, 2015 СОФИЯ Новини БСП 0 1681

Председателят на групата на БСП в миналия СОС и кандидат за общински съветник втори мандат Милка Христова засегна редица проблеми в управлението на Столицата

По време на редовна среща с избиратели председателят на групата на БСП в миналия СОС и кандидат за общински съветник втори мандат Милка Христова засегна редица проблеми в управлението на Столицата през последните 25 години, което е доминирано от представители на десните партии, а последните 10 години в частност от ГЕРБ.

 

“В настоящата кампания за Местни избори 2015 г. БСП в София постави в центъра на предизборната си платформа въпроса за модела на управление на града и по-точно планирането и изразходване на средствата от Общинските бюджети на столицата. Този модел, прилаган от дясното управление на града,  доведе видимо до развитието на София на две писти и две скорости – „София на жълтите павета” и „Другата София” - тази на жилищните комплекси и на крайните квартали”. Това заяви Милка Христова, коментирайки експлоатирането на темата от останалите политическите партии, със старта на предизборната кампания. “Особено през последните години, при управляващото мнозинство на ГЕРБ в СОС, средствата, заложени в Инвестиционните програми към Общинските бюджети на София, са планирани и насочвани към няколко големи обекта, най-често от пътната инфраструктура, а нуждите от инвестиции в кварталите са пренебрегвани”, поясни Христова и даде пример с цифри от Общинския Бюджет 2015г. - за дейност „Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа” са предвидени 124 млн. лв., от които за текущ ремонт на уличната мрежа  23 млн.лв.”

 

По думите й цифрите не се нуждаят от коментар и е ясно, че лъвският пай от средствата отива за ремонт през няколко години на едни и същи централни столични булеварди като „Цариградско шосе”, а само 20% се отделят за вътрешно-кварталните улици на целия град. Според Христова по подобен начин се планират и изключително недостатъчно средства за поддържането на вътрешно-кварталните паркове и градини, междублоковите пространства, спортните и детски площадки. „Например през 2015 г. за ремонт пред НДК са планирани и се изразходват над 20 млн. лв., а за дейност „Почистване на междублокови пространства” за всички райони, са предвидени само 3, 5 млн. лв.”, посочи кандидатът на левицата.

 

“Посоченият начин на разходване на парите на софиянци доведе до големите диспропорции в състоянието на отделните части на града, до липсата на комплексно и хармонично развитие, характерно за съвременните европейски столици. Ние, съветниците от групата на БСП в СОС, винаги сме поставяли тези въпроси при обсъждането на Общинските бюджети и сме настоявали приоритетно да бъдат насочвани средства към кварталите. Предложенията неизменно се отхвърлян от управляващото мнозинство на ГЕРБ и Синята коалиция с мотивите, че проблем с диспропорциите в развитието на София няма, че това е измислена, популистка, теза на БСП”, уточни Христова.

 

“Дали това е популистка теза или е реален проблем стана ясно през последните дни. При откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в София настоящият кмет и кандидат за следващ мандат г-жа Фандъкова, заяви, че приоритет за следващия й мандат ще е насочването на бюджетните инвестиции към решаване проблемите на районите и кварталите на столицата – улична мрежа, паркове и градинки, спортни площадки. Изненадващо „едно към едно” повтори тезата на БСП за необходимостта от промяна на приоритетите в посока-районите и кварталите и г-н Вили Лилков – кандидат за кмет, издигнат от Реформаторския блок.” – каза Милка Христова и добави, че хората, създали този модел на управление, сега искат неговата смяна.

“По-голямо признание за сбърканото управление на града ни не би могло да има. Сега на ход са гражданите на София, които имат възможност да променят това!”, завърши тя.