Битката на БСП за свободния достъп до парка на резиденция Лозенец продължава

Окт 02, 2015 СОФИЯ Новини Избори 0 2025

Депутати от левицата внесат доклад с настояване да бъде разгледан казусът

На протест пред резиденция „Лозенец“ вчера се събраха кандидатът за кмет на София проф. Михаил Мирчев, кандидатът да кмет на район Лозенец Румен Георгиев, водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидати за общински съветници и депутати от БСП Лява България, както и  граждани от района. 
„Ние продължаваме битката и няма да се откажем, докато този паметник на градинско-парковото изкуство не бъде отворен за гарждани. Не може в един от най-презастроените райони в София – Лозенец, 60 декара парк да стоят заключени, при положение, че за поддръжката им плащаме всички ние, с нашите данъци. При мен е официалният ценоразпис за ползване на резиденцията –  цените са от 1800 до 14 400 лева. Който може да плати, ще се разхожда из този толкова секретен обект. Какво му е секретното, питам аз, при положение, че когато си платиш той вече не е секретен и множеш цял ден да се разхождаш там. Но изглежда за майките с колички и възрастните хора, които нямат пари да плащат за това удоволствие, обектът става опасен и много секретен”. Това заяви пред гражданите Румен Георгиев, кандидат на БСП Лява България за кмет на район Лозенец и допълни, че инициативата, която социалистите са започнали на 4 август, набира подкрепа, в подписка вече са се включили над 2000 души. „След липсата на реакция от страна на министъра на отбраната, депутати от БСП Лява България ще внесат доклад в парламентарната комисия по отбрана и сигурност, с настояване още на първото заседание да бъде разгледан казуса и забраната за достъп до парка да бъде премахната“, каза още Георгиев. 
„Районният кмет трябва да бъде като нашия кандидат Румен Георгиев - активен, искащ, настояващ пред държавните институции, в случая Министерство на отбраната, за да може едно такова благо, като този парк да се ползва от столичани, така какво бе отворен за посещения парка на Военната академия. Възниква въпросът защо там може, а тук не? Очевидно не може, защото има ценоразпис и се върти търговия”, категоричен бе проф. Михаил Мирчев.
Калоян Паргов се обърна към присъстващите: „На 1 Октомври, се навършват 100 години от влизането на България в Първата световна война, но за съжаление не чухме нищо по този повод от Министерство на отбраната. Заради това и заради действията на министър Ненчев за отдаване на небето на България под наем, 100 години по-късно, това е поредното национално предателство. Заради безотговорното поведение на министър Ненчев и заради неговото безхаберие към паметта на българските воини, дали живота си по бойните полета, ние искаме неговата оставка. В памет на загиналите българи през Първата световна война, символично ще поднесем цветя тук.“