Проф. Михаил Мирчев инициира кръгла маса на тема „Достъпно и качествено образование“

Окт 06, 2015 СОФИЯ Новини Избори 0 1552

По време на дискусията бяха засегнати най-наболелите проблеми на образованието в столицата

Един от основните проблеми в сферата на образованието в София е необходимостта от оптимизиране на системата от детски градини и училища. Това стана ясно на проведената кръгла маса, с тема: „Достъпно и качествено образование”, инициирана от кандидата за кмет на София от БСП Лява България проф. Михаил Мирчев.

По време на дискусията бяха засегнати най-наболелите проблеми, свързани с образованието в столицата. Присъстващите се обединиха, че са нужни еднакви условия за развитие на столичните училища, а не да бъдат делени на малки и големи. Всички трябва да имат модерна материална база, независимо от размера или квартала, в който се намира училището. Сериозен проблем е сигурността в училищните дворове и училищата като цяло, особено когато вече охраната им не е ангажимент на Столична община, не всички училища имат финансовата възможност да наемат охранителна фирма, която да пази децата и училищната собственост. Проблемът с детската престъпност, възпитанието и асиметрията между правата и задълженията на учителите и тези на учениците също бе сред обсъдените теми. Според представителите на учителския бранш родителската общност е тотално дезертирала от образователната система и трябва да се обърне много по-сериозно внимание на възпитанието на децата.

Професор Михаил Мирчев засегна темата за ефективността на мрежата от училища и детски градини, проблемът с недостига на млади учители, автономията на училищата, заложена в новия Закона за образованието.

На събитието присъстваха водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов и кандидатите за общински съветници на БСП Лява България Ирена Анастасова и Мариана Божкова, учители, директори и представители на различни столични образователни институции.

„В София има редица проблеми, свързани с образователния процес – с детските градини, с училищата, със занималните, с ниското заплащане на учителите, с тежките условия, при които те полагат своя труд, стресът и отговорността, които поемат на плещите си. Голям проблем е обезлюдяването на училища в крайните квартали. Има голяма диспропорция в разпределението на учениците по училищата в София. Отговорност на Общината не е само да санира училищата, но и да провежда такава политика, свързана с образованието, която да е ефективна и работеща.” Това заяви водачът на листата за общински съветници на БСП Лява България Калоян Паргов.