Цецка Кочкова: Ще продължа да надграждам започнатото

През първия мандат човек се учи, а през втория вече знае какво да прави, смята кандидатът на БСП за кмет на Долни Богров 

Цецка Кочкова е родена в с. Славотин, Монтанско. Завършила е техникум по физкултура и спорт в Правец. Има специалност "Начална училищна педагогика", придобита във Висшия педагогически институт в Благоевград. Има и диплома от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Психология". 24 години работи като начална учителка, 4 години като психолог в училище, а от 4 години е кмет, избран с листата на БСП. Кочкова е носителка на 12 медала по лека атлетика и един по волейбол. Член е на УС на сдружение "Училищно и семейно консултиране". Председател е на настоятелството на читалище "Св. св. Кирил и Методий 1927".
 
- Г-жо Кочкова, защо отново приехте да се кандидатирате за кмет на Долни Богров?
 - През първия си мандат кметът се учи, а през втория вече знае какво да прави. Има задачи, които са започнати и трябва да бъдат завършени. Мога да работя с хората. Цял живот това правя. Затова смятам, че мога да се справя много по-добре с проблемите на моите съселяни и през втория мандат.
 - Каква е равносметката ви за изминалите 4 години?
 - Успяхме най-после да спрем преминаването на тежкотоварни автомобили през Долни Богров. Решаването на този голям проблем беше трудно, защото едната половина на селото граничи със София-област, другата със София-град, и трябваше да се стиковат нещата между двете управи. Забраната за тировете се налагаше заради вибрациите, които доведоха до напукването на къщите, намиращи се в непосредствена близост до пътя. Много от тях са стари, с гредоред, и имаше реална опасност дори от срутване. Все още има камиони, които не спазват забраната, но вече съществува основание водачите да бъдат глобявани.
 Със съдействието на МОСВ и ПУДОС по национална кампания "За чиста околна среда" направихме две детски площадки. Успяхме по проект "Зелена София" да облагородим двора на читалището и го направихме зона за отдих с масички, беседки и пейки.
 - За какво най-често ви търсят хората?
 - Май за всичко, но за съжаление възможностите да реша всички проблеми са много малко. Ние сме кметство към София-град и сме с много ограничен бюджет. Другите селски кметове имат много по-големи правомощия, възможности и пари. Правомощията ни са почти никакви и понякога се чувствам като обикновен администратор. А проблемите са много и са свързани с ВиК, с енергозахранването, с уличното осветление, с чистотата, извозването на зелените маси.
 В Долни Богров имаме разделно събиране на боклука, което е по европроект. В това отношение нямаме никакви забележки. По-сложна е ситуацията с големите отпадъци, защото за 10 селища те се извозват от една кола, която се движи по график. Тя често се разваля и сметта се натрупва.
 - Какви са намеренията ви, ако хората отново ви гласуват доверие?
 - Най-вече си мечтая за нова сграда на кметството. Преди 4-5 мандата е продаден първият етаж на сегашната. До този момент собственикът се е вяснал 2-3 пъти. Сградата е в много окаян вид, но нищо не можем да направим без неговото съгласие. Има изготвен нов проект от районната администрация за ново кметство, но строителството не може да започне. Ще продължа изграждането на оградката около площадката в центъра на селото. Тя беше изградена с дарения на майки и бащи, но 10 000 лева не достигнаха, за да бъде завършена изцяло. Досега сме събрали само около 250 лв., което е твърде малко.
 Трябва да се направи тротоарна настилка до новата ни детска градина, която се откри в началото на моя мандат. В близост до забавачката минава отходен канал, който се влива в реката. Изключвам това, че има разработен план за канализация в целия район, която трябваше да започне преди не знам колко години, а преди 5-6 години трябваше да влезе в експлоатация. Планът беше преработван поне 3 пъти. В момента той е в Министерството на околната среда и водите и се чака одобрение за средствата по изграждането на голяма канализация заедно с пречиствателна станция. И понеже наистина не се знае кога ще се случи това, то е задължително този канал да бъде поне почистен и затворен, да бъде обезопасен, защото миризмата е непоносима за околните къщи и детската градина.
 Същият проблем стои и с коритото на реката. Би трябвало да се почиства всяка година, а това е правено през 2004 г., когато тук имахме голямо наводнение. Беше пробита дигата на реката, която заля цялото село. Тогава успяхме да направим дигата, изчистихме коритото на реката, изрязахме тополите и върбите, подменихме ги с нови насаждения.
 Ако хората ми гласуват отново доверие и ме изберат за кмет, ще се опитам с всички средства и с правомощията си, които имам, да решим тези проблеми.


Интервю на Юлия Кулинска 
Дума 25. Септември 2015 , брой: 220