БСП иска касиране на изборите за кмет на район „Изгрев“

Окт 30, 2015 СОФИЯ Новини Избори 0 2074

В подадената жалба от се иска резултатът, от проведените на 25.10.2015 г. избори за кмет на район „Изгрев”, да бъде обявен за недействителен

МК „БСП Лява България“ подаде жалба срещу решението на ОИК-София за обявяване на резултатите от първия тур на местните избори в столичния район „Изгрев“. В жалбата се казва, че решението е постановено при допускането на груби нарушения на Изборния кодекс. В почти половината от изборните секции в „Изгрев“ протоколите на секционните избирателни комисии са с нанесени поправки в нарушение на чл. 441 ал. 2 от ИК – поправките не са подписани от всички членове на секционната избирателна комисия и същите са направени след обявяване на резултатите от гласуването. „И не само това – поправките са подписани от по-малко от половината от членовете на комисиите, както следва: поправките в протоколите от избирателни секции №№ 5, 6, 7, 9, 11, 12, 21, 28, 29 и 32 са подписани от по трима членове на СИК от общо 7; поправките в протоколите от избирателни секции №№ 17, 23 и 26 са подписани от по двама членове на СИК от общо 7; а поправките в протоколите от избирателни секции №№ 13 и 31 – дори само от по един член на СИК!“ - се казва в жалбата.

Поправките във всеки един от протоколите, описани по-горе, са изменили първоначално отразените в тях обстоятелства, подписани от всички членове на секционните избирателни комисии, броя на действителните и недействителните бюлетини. Общото отклонение, в преброените от секционните избирателни комисии действителни и недействителни гласове, е 666 гласа. А разликата в действителните гласове, подадени за кандидатите на „Реформаторски блок – София”  и на МК „БСП Лява България”, е само 17 гласа. Имено незаконосъобразните поправки на изборните протоколи в почти половината избирателни секции, които са направени от отделни членове на секционните избирателни комисии, след обявяване на изборните резултати в секциите, са причина за манипулиране на действителните изборни резултати за кмет в район „Изгрев”.

В подадената жалба от МК „БСП Лява България“ се иска резултатът, от проведените на 25.10.2015 г. избори за кмет на район „Изгрев”, да бъде обявен за недействителен.