Борис Цветков: София е на едно от първите места по задлъжняване. Заробват се бъдещите поколения със заеми

Мар 17, 2016 Новини БСП в медиите 0 1584

Най-бедните хора да бъдат освободени от данък, приносът на по-богати към обществото да е по-голям

„София е на едно от първите места по задлъжняване. Държавата също задлъжнява и заробва бъдещите поколение да връщат големи дългове. Поколения след това не могат да се справят и трябва да емигрират“. Това заяви  общинският съветник от БСП в Столична община Борис Цветков в ефира на радио К2. Той допълни, че има много примери за финансово поробени държави. „Трябва да се даде ясна оценка на управлението. Не може, когато има проблеми в социалната сфера и демографска криза, липса на работни места и перспектива, единственият приоритет на четворната или петорната коалиция, която управлява в момента, е да взима заеми и то не, за да решава проблемите, а за неща, които не са толкова важни в момента“, допълни той.

Цветков коментира, че от 5-6 години между 12 и 18 хил. деца чакат за място в детска градина. Според него за всеки нормален управленец това трябва е приоритет. „Децата вече тръгнаха на училище и не можаха да ги настанят. Родителите се чудят как да гледат детето, да ходят на работа и кой да се грижи за семейството, вместо да са спокойни и да могат да мислят за второ дете“, коментира той. Общинският съветник от БСП подчерта, че за сметка на това има корупционно надути разходи – кръстовище на две нива, което струва 20 млн.лв, а отдолу е погребан тръбопровод от 29-та година. „Сега той изби и пътят пропадна, както пропадна и магистрала „Марица“. Поне новото, което се прави, да не се краде от него и да бъде качествено направено“, каза още той. По неговите думи няма обща концепция и обясни, че въпреки метрото в някои части на София, трафикът не е намалял, защото не е удобно за гражданите – няма почасов или билет по зони, удобен транспорт, който да свързва отделните спирки. „Инвестициите не са използвани ефективно“, категоричен е Цветков.

Общините харчат много и то не, за да решават проблеми, а в интерес на определени кръгове хора

Борис Цветков е на мнение, че има големи дисбаланси в общините. “Когато става  въпрос да се оцелее в отдалечена местност – да се запази медицински пункт, да има училище, пари не стигат и стотинката се цепи на две. Това затруднява хората и унищожава тези региони“, уточни социалистът. Според него големи и малки общини харчат на широка основа, нерешавайки проблеми на мнозинството на хората, а за интересите на определен кръг от хора. Той даде пример с райони, където са реституирани и приватизирани всички имоти. „От Манастирски ливади протестираха хора, притежаващи хубави апартаменти, а в квартала няма детска градина, улици и инфраструктура. Живееш в хубав твой си свят, но за да стигнеш до него трябва да „прецапаш“ през кални сокаци“, посочи той и допълни, че гражданите искат решения – общинските и държавните власти да запазят обществения интерес.

Най-бедните хора да бъдат освободени от данък, приносът на по-богати към обществото да е по-голям

Цветков припомни, че народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ отново внасят ЗИД на Закона за прогресивно и семейно подоходно облагане. „В момент на криза, когато няма ресурси за решаване на проблемите, то наличните – трябва да бъдат по-справедливо разпределяни. Най-бедните хора да бъдат освободени от данък, от тези 10%. След това предлагаме една скала, която да разпределя данъка според заплатата на хората“, обясни общинският съветник. По неговите думи хората с най-големи доходи ще плащат по-високи данъци, но техният принос към обществото ще бъде и по-голям. „С така събраните пари държавата ще може да вдигне икономиката на крака, да се справи и с демографската криза. Хората с най-ниски доходи ще бъдат облекчени с 42 лв. на месец. За тях тази сума има значение“, подчерта той и допълни, че във всички европейски държави, дори където управляват десни правителства, това е решението.