БСП-София почете паметта на Вапцаров и петимата герои, разстреляни през 1942 година

Юли 22, 2016 СОФИЯ Новини БСП 0 1718

Над 200 души, дошли да отдадат почит, чуха и предсмъртните думи, с които героите показват неунищожимата си вяра в прогреса на родината и в постигането на социална справедливост

Столичните социалисти почетоха паметта на гениалния поет Никола Вапцаров и на останалите петима български герои - Антон Иванов, Антон Попов, Георги Минчев, Атанас Романов и Петър Богданов, разстреляни на 23-и юли 1942 година. С рецитал на стихотворението "Песен за човека" в изпълнение на актрисата Джуни Александрова започна поклонението на Гарнизонното стрелбище в столицата, организирано от Градския съвет на БСП-София. Почит към паметта им отдадоха членът на Изпълнителното бюро на БСП и председател на Градския съвет на столичните социалисти Калоян Паргов, заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов, депутатите от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев, Георги Свиленски, Румен Гечев и Красимир Янков. Сред присъстващите бяха и родственици на поета Никола Вапцаров.

Над 200 души, дошли да отдадат почит, чуха и предсмъртните думи, с които героите показват неунищожимата си вяра в прогреса на родината и в постигането на социална справедливост. Слово изнесоха заместник-председателят на Градския съвет на БСП-София проф. Ваня Добрева и главният секретар на Съюза на българските писатели Христо Гамов. 

"Най-голямата опасност днес е свързана с възраждането на фашизма. Същият този фашизъм, който разстреля Вапцаров и неговите другари, каза проф. Ваня Добрева. - Днес трябва да бъдем особено внимателни и чувствителни по отношение на фашизма, който вече се проявява в поредица от световни събития, като тези в Украйна, например. Проявите на ксенофобия, омраза, надигащото се желание да се унищожаваме един-друг са показателни. Всичко това го виждаме в бомбардировките над Ирак и Сирия. Вапцаров казва приживе, че "днес не е време за поезия" и че би нахранил децата с вяра и с хляб. За него и днес единственият лозунг би бил съюз с Русия".

В края на поклонението водещият Лъчезар Еленков отбеляза факта, че и един от големите испански поети и драматурзи Мануел Муньос Идалго оценява високо подвига на гениалния Вапцаров и написва пиесата "Никола Вапцаров - кървавата бразда", която излиза на испански, английски и шведски език.