Калоян Паргов: Уверихме посланик Анатолий Макаров, че БСП продължава да се бори за отпадане на санкциите срещу Русия

Дек 29, 2016 Новини БСП 0 1329

Изразихме дълбоки съболезнования във връзка с жертвите в тежката катастрофа със самолет Ту-154

„По време на срещата ни с руския посланик Анатолий Макаров изразихме дълбоки съболезнования във връзка със загубата на артистите от хор „Александров“, както и на останалите жертви в тежката катастрофа със самолет Ту-154 на 25-и декември“. Това каза пред журналисти лидерът на столичните социалисти и член на Изпълнителното бюро на БСП Калоян Паргов след разговор с руския посланик у нас.  „Загубата на хор „Александров“, чийто песни българската публика добре познава и обича, е загуба и за световната култура. Изразихме надежда, че традицията на хор „Александров“ ще бъде запазена", коментира Калоян Паргов. По време на срещата бе обсъдена и сигурността в региона на Балканите. "Притеснени сме от поредицата от инциденти в Турция и нестабилността в тази държава, както и нарастващата опасност от терористични актове из цяла Европа. В тази връзка трябва да търсим начини за засилване на дипломатическите отношения и контакти между нас, държавите от Европейския съюз и Русия", подчерта той. Според него България, като единствената славянска и православна държава, член на ЕС, може да играе важна роля. "България трябва да има балансирано отношение и политика, както към Запада, така и към Изтока. А това означава диалог и търсене на взаимноизгодно сътрудничество“, допълни лидерът на БСП-София.

Калоян Паргов беше категоричен, че БСП ще настоява санкциите срещу Русия да отпаднат час по-скоро. „Тези санкции вредят на националния ни интерес и възпрепятстват добрите отношения не само в политически, но преди всичко в икономически план", заяви той. По неговите думи България губи пазари и икономически възможности, които по никакъв начин не може да бъдат компенсирани.

На срещата присъстваха говорителят и депутат от ПГ на  БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев, зам.-председателят на ГС на БСП и член на НС на БСП проф. Ваня Добрева и д-р Светлана Шаренкова, член на Националния съвет на БСП и председател на форум "България- Русия". Представителите на БСП и посланик Макаров обсъдиха и подготовката на честванията по повод 140-ата годишнина от Освобождението на България, което ще отбележим през 2018 година. „Ние сме убедени, че това събитие не трябва да бъде политизирано. То трябва да бъде организирано от национален комитет, в който да влязат представители на българската култура, образование, наука и на българската общественост. Това е юбилей, който трябва да сплоти нацията ни, да ни припомни, че когато сме заедно и единни успяваме да реализираме националните цели."-  каза още Калоян Паргов.