Жителите на софийското село Казичане: Нужна е Визия за всяко населено място

Окт 20, 2018 Новини Избори 0 1798

20.10.2018 г.

"Нужна е визия да всяко населено място, защото местните проблеми ни тормозят не по-малко от националните". Това споделиха жителите на софийското село Казичане с народните представители ПГ на "БСП за България" Николай Цонков и Петър Витанов.

„Визия за България“ представлява дългосрочен документ за управление на страната, чийто окончателен вариант бихме искали да изработим с участието на вас – българските граждани“, обърна се към хората Николай Цонков.  „Искаме да покажем, че държавата може да се развива по друг начин. Да постигнем консенсус в българското общество- как да изглежда България, наистина социална държава, както е записано в Конституцията. Да имаме безплатно и достъпно здравеопазване и образование. Не искаме да бъдем на челни места в класациите за смъртност, ниска раждаемост, престъпност, високи нива на корупция. Затова трябва да променим модела, по който се управлява държавата“, убеден е Цонков.  Той обясни, че за да се преборим с демографската катастрофа, трябва да има достатъчно средства – икономически инструменти, с които това да се постигне. „Ето защо предлагаме социални стимули за разкриване на работни места и предприятия в изостаналите региони на страната. Икономическата политика трябва да бъде на регионален принцип, насочена към най-нуждаещите се населени места. Затова ще бъде създаден фонд, който да инвестира в определени региони на страната целенасочено“, разясни народният представител.

Николай Цонков запозна участниците в срещата с мотивите на БСП за вота на недоверие по темата „Здравеопазване“ и как е преминал дебатът по него в Народното събрание.

„България е единствената държава, която няма национална доктрина. Кауза, която да надхвърля един управленски мандат, без значение кой е в управлението. Една от целите на „Визия за България“ е да даде такава надпартийна кауза. Проектът прави хората съпричастни към процеса по вземане на решения за ускореното развитие на нашата страна. Визията е протегната ръка, надхвърляща пределите на партията“, това каза Петър Витанов. Според него този документ дава отговор и на въпроса- кой би бил евентуалният партньор на БСП в управлението – този, който възприеме „Визия за България“. „Тя е алтернативата и има потенциала да бъде точно такъв документ - със стратегически поглед, който надхвърля рамките на един управленски мандат“, категоричен е Витанов.  „Когато казваме, че искаме нов модел на управление, в това включваме и промяна в данъчната политика – ключ към преодоляване на неравенствата. Във всяка една развита европейска държава данъкът е прогресивен. Защото сега в България данъчното бреме пада върху най-бедните хора. А това е дълбоко несправедливо“, заяви той. „Надяваме се „Визия за България“ да бъде в основата на едно бъдещо ново, модерно, ляво, социално и справедливо управление“, каза в заключение Петър Витанов.