Калоян Паргов: Случайно ли Фандъкова и ГЕРБ печелят с 90-95% в ромските секции?

28.10.2019

"Случайно ли Йорданка Фандъкова и ГЕРБ печелят с 90-95% в ромските секции в София?" Това попита риторично председателят на ГС на БСП - София Калоян Паргов в предаването "Още от деня" по БНТ1. Според него големият проблем в столицата по време на първия тур от местните избори, който се проведе в неделя, е ниската избирателна активност." Именно тя е позволила на купения и на корпоративния вот да дадат основната тежест в крайния резултат", смята Калоян Паргов.

"Имахме множество сигнали през целия ден в неделя. В сутрешните часове и около обед имаше необичайно струпване на избиратели от ромски произход в секциите във "Факултета", "Филиповци", "Христо Ботев", отбеляза той. Паргов добави, че таблицата с резултатите в ромските секции в София ясно показва, че Йорданка Фандъкова печели с 90-95%. "Може да сравним с други избори, когато обстановката в тези секции е доста по-спокойна, активността е много по-ниска, разпределението на гласуващите във времето през изборния ден е далеч по-балансирано, случилото се в неделя и резултатът разкриват как и за какво е работено", отбеляза социалистът.

Калоян Паргов отчете като успех резултата на БСП на първия тур от местните избори, въпреки че все още не са факт окончателните данни. "Удвояваме присъствието си в местната власт. Целта ни беше в цялата страна да вземем реванш за 2015 година. Направихме много важна стъпка в тази посока. В 32 общини печелим на първи тур. В 72 сме на балотаж, включително и в софийските райони. На балотаж сме и в 12 областни града. В два от тях - Русе и Разград - водим на първи тур в резултата. Имаме шансове в Перник, Благоевград, Смолян", обяви Калоян Паргов. Той коментира, че още нищо не е приключило и надпреварата продължава. 


Според Калоян Паргов страхът и щуротиите на опонента показват, че БСП е на прав път. Председателят на столичните социалисти използва ефира на БНТ, за да благодари на всички кандидати, на членовете и симпатизантите на партията за работата им през последните месеци, не само в кампанията. "Добрият ни резултат е благодарение на техните усилия, дадоха всичко от себе си, коментира той. Паргов заяви, че няма как да приеме оценката на премиера, че от ГЕРБ били постигнали "безапелационна победа". "Резултатът май не е 5:0, за да е безапелационна победа, а е по-скоро 2:1 на полувремето. За каква "безапелационна победа" може да говорим, след като Йорданка Фандъкова за първи път е на балотаж и резултатът й се срива от 63% през 2015 г. на 33-34% сега? Ако съберем резултата на всички кандидати за кметове, които се борят за промяната, начело с Мая Манолова, какво се случва със статуквото?", коментира още Паргов.

Председателят на БСП - София добави, че битката идната неделя ще бъде именно между статуквото и промяната. "Мая Манолова е консолидиращата фигура, която обедини всички желаещи промяната, без значение дали са от ляво-център или дясно-център" , коментира Калоян Паргов. Той бе категоричен, ще БСП продължава да стои категорично зад Мая Манолова и да я подкрепя. "Нека софиянци да излязат в неделя и да гласуват. Да не позволяват на купения и на корпоративния вот да определят бъдещето им. По-доброто решение за София е да изберем Мая Манолова за кмет", заключи Калоян Паргов.