Георги Свиленски, БСП: Не е опасно гласуването, опасно е управлението на Борисов и на ГЕРБ

Мар 04, 2021 Новини БСП в медиите 0 640

Последните 4 години БСП винаги е показвала вредността на това управление и е предлагала конкретни алтернативни решения

„БСП винаги е била на страната на българските граждани и е показвала вредността на управляващото мнозинство. Това се е случвало с позициите ни в парламента, с отношението ни към всеки един закон, внесен по неконституционния ред.“ Това заяви зам.-председателят на парламентарната група и председател на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски в ефира на БТВ.

В предаването “Тази сутрин“ той даде оценка на работата на 44-тото Народно събрание, като по думите му тя може да бъде разгледана на два етапа: „Първият е сформирането на събранието и надеждите на българските граждани преди 4 години за промяна. 4 от петте партии, без БСП, които тогава обещаваха промяна на модела на управление, влязоха в коалиция с ГЕРБ“, припомни социалистът като добави, че за 4 години тези партии не само не промениха модела, а повечето от тях им станаха коалиционни партньори. 

Второто важно нещо, което според Свиленски трябва да отбележим, е доверието.

„В 30-годишната история няма такъв парламент, който да завършва със 7-8% доверие сред гражданите, което показва верността на нашата теза, че този парламент е вреден за българските граждани и че той не произвежда законодателство. Той показа на всички бъдещи народни представители как не трябва да функционира един парламент, как не трябва да се приемат закони.“ Според Свиленски всички сме станали свидетели как се приемат закони без изобщо да се обсъждат или коментират, как се правят поправки между първо и второ гласуване през други закони, свидетели и на лобистко законодателство.

Социалистът направи обобщение и на това как всяка година БСП внася алтернативен бюджет и алтернативни решения във всеки един сектор. За пример даде дългогодишното настояване на левицата болниците да не са търговски дружества, а в училище един учебник по един предмет да е за всеки клас.

„БСП е парламентарната група, която е задала най-много въпроси, внесла е най-много поправки, има най-много питания към министрите, най-много е канила премиера да дойде в парламента. Последните шест месеца не се регистрираме, за да не даваме живот на този парламент, но активно участваме в работата му, както на комисиите, така и в пленарните заседания“, каза още Свиленски.

По повод петте вота на недоверие, които БСП внесе през изминалите 4 години, социалистът заяви: „Темите бяха добре подбрани след всеки вот на недоверие имаше реакция от управлението по един или друг начин.“ Той припомни вота на недоверие на тема земеделие от миналата година, след който веднага бяха направени промени в законите и промени в наредби, които иначе чакат с години, бяха сменени министри и заместник-министри.

На въпроса защо се случи така едни народни представител да напуснат парламентарната група на БСП, Георги Свиленски отговори: „Те останаха недоволни от Конгреса, който даде посоката на развитие на партията, който каза, че България трябва да се промени, че управлението трябва да бъде сменено. Тези хора не попаднаха в Националния съвет и се разсърдиха на другарите си“, обясни социалистът като добави, че БСП е сложен механизъм и се управлява от устав и от органи.

„Над 50 партии се явиха на срещите ни за честни избори“, припомни социалистът по повод  срещите на левицата с партии и неправителствени организации в името на честни и прозрачни избори, чийто резултат ще е съдбовен за следващите 4 години. „Това беше широк фронт за честни избори, да опазим резултата, да убедим българските граждани, че е важно да излязат да гласуват, защото купеният и корпоративен вот ги лишава от реално управление.“

Ѝгеорги Свиленски призова всички да излязат да гласуват, без да се притесняват от каквито и да е кризи. “Не е опасно гласуването, опасно  е управлението на Борисов и на ГЕРБ. Те повече няма да управляват, няма да могат да направят правителство. Като най-голямата опозиционна партия БСП ще формира управление и ще бъде първа политическа сила“, категорично е председателят на Предизборния щаб на „БСП за България“.