Станислав Младенов, №4 в листата на "БСП за България" в 25-ти МИР в София: Само в България еврофондовете създават милионери

Мар 26, 2021 СОФИЯ Новини Избори 0 675

26.03.2021

В условията на Ковид пандемията има специални средства, които са били отпуснати на държавите членки на ЕС като компенсации за доходи и бизнес. Къде се намира България в цялата тази работа, разясни Станислав Младенов, специалист по еврофондовете и №4 в листата на "БСП за България" в 25-ти МИР в София за зрителите на "Студио икономика" по БСТВ.

"Там където винаги сме били - на дъното. Има няколко показателя, които задължително трябва да бъдат проследени. Единият е какво всъщност е предложено като програми за ликвидност на предприемачите и другото е как ни оценяват отвън. Българското правителство за една година е предоставило възможност за участие по 7 процедури на малките и средни предприятия, на обща стойност около 700 млн. лева. Към момента са изплатени 305 млн. лева. Получиха се много изкривявания по отношения на процедурите – от НАП, от агенция, която събира нашите приходи, НАП трябва да започне да раздава пари. Има хора, които още не са си получили парите за първото затваряне, а ние се намираме в ситуация на трето. Хората имат постоянни разходи, които трябва да се покриват като ток, наем, данък сгради и други. За да достигнат еврофондове до повече бизнеси и земеделски стопани, трябва да постъпят нови евросредства, а за тази цел трябва да се изгледат 27 000 отчета от Главна дирекция Европейски фондове“.

Огромни средства тръгват по програми от ЕС за България през последните години, а реално единствено и само милионерите се увеличават. Само в България еврофондовете създават милионери. Младенов разкритикува управляващите и поясни какво има БСП в нейната програма. "Чисто пиарски се управлява нашата държава, чрез ходене с джипки и раздаване на пари. Трябва да работим по-умно. Трябва да се стремим да запазим това, което имаме налично, чрез създаването на програма с национални средства. Това ще е първа фаза на нашия план, а втора фаза е да модернизираме това, което притежаваме и да направим икономиката с по-голяма рентабилност. Това ще стане като засилим отрасъла на леката индустрия и туризма чрез процедури за автоматизация и модернизация".