Христо Проданов, БСП: Убеден съм, че изборите чрез машини ще бъдат по-честни

Юли 01, 2021 Новини БСП в медиите 0 1584

БСП винаги е настоявала да спре порочната практика с постановления на Министерски съвет да се харчат пари от бюджета зад гърба на Народното събрание

„Голямата цел за демонтажа на това наистина корумпирано и крадливо управление беше постигната на 4-ти април. Необходимо е, обаче, на 11-ти юли това да се затвърди, тоест, българските граждани ясно да заявят, че повече не искат ГЕРБ и Бойко Борисов на власт, защото виждате според актовете на служебното правителство какво се е случвало в България във всички сектори в последните 12 години. За БСП е по-важно какво предстои оттук нататък, няма нужда повече да убеждаваме българските граждани за това колко корумпирано и крадливо е било управлението на ГЕРБ и на Борисов. То се вижда и се доказва всеки ден.“ Това заяви водачът  на листата на коалиция “БСП за България“ в 23 МИР София Христо Проданов в ефира на България он еър. По думите всичко, което в момента служебното правителство изкарва наяве, в последните 4 години БСП се е борила.

Във връзка с “инхаус“ поръчките, социалистът заяви: „Винаги е било позиция на Българската социалистическа партия, че никой не бива да печели от данъците на българските граждани, тези пари трябва да бъдат използвани единствено за труд, материали и всичко това да бъде от полза на българското общество. Това се постига единствено и само чрез държавни предприятия“, категоричен бе той като допълни: „Винаги сме настоявали да спре порочната практика с постановления на Министерски съвет да се харчат пари от бюджета, зад гърба на Народното събрание. В крайна сметка ГЕРБ не искаха да го променят това, защото са имали интерес по този начин да крадат парите.“

Христо Проданов смята, че българските граждани не са с къса памет и знаят всеки един от политическите субекти кой каква биография има, кой с какво се е занимавал, кой е крепил Бойко Борисов и участвал в неговото управление. Затова ще си направят ясната сметка коя е алтернативата за по-доброто бъдеще на България. „Христо Иванов е бил министър на Борисов, а Мая Манолова е била омбудсман с гласовете на Борисов“, припомни Проданов. Той допълни, че ако след изборите с ИТН имат съвпадения по определени политики, левицата е готова за подкрепа.

Социалистът обясни, че задачата на социалистите в предизборната кампания е да споделят с българското общество идеите си и визията за развитието на България, а след това всеки ще реши за кого да гласува.

„Миналата година по това време площадите бяха пълни, хората искаха оставките на Борисов и Гешев. Истината е, че ние винаги участвахме в протеста и винаги призовавахме да не се партизира, но в крайна сметка някои се опитаха да си го приватизират“, припомни Проданов.

„Политиката е призвана да работи в полза на обществото и обществото трябва да припознае това, което е най-близко до нея. Досега управлението беше насочено с грижа за, корпорациите, а в същото време България става все по-бедна и по-бедна, социалното неравенство расте и посоката на това развитие трябва да бъде обърнато и държавата да започне да работи в полза на българските граждани“, категоричен бе Христо Проданов.

Във връзка с преизчислението на пенсиите социалистът заяви: „По времето на ГЕРБ това е беше невъзможно и популизъм, като ние в последните 4 години при приемането на всеки един бюджет се борихме и казвахме колко пари ще струва. Към настоящия момент с основа от 2018 г. на средната работна заплата това ще струва на бюджета по милиард и седем-осемстотин милиона годишно.“ Той обясни, че по този начин се получава справедливост, а липсата за справедливост е най-големия бич за едно общество.

Предстоящият машинен вот Христо Проданов коментира така: „Надявам се, че няма да има проблем с машините. Аз съм убеден, че изборите чрез машини ще бъдат по-честни. През 2019 г. на местния вот имаше 600 хил. невалидни бюлетини – това са гласовете на ДПС и на “Да! България“ взети заедно. Това е правото на демокрацията наистина да се получи това, което са пожелали българските граждани.“ По думите му машинният вот ще реши проблема с купуването на гласове, тъй като няма да има възможност за платения глас да се снима бюлетината.

Социалистът сподели информация, според която с премахването на броя на избирателните секции в чужбина, в Турция се правят неопределен брой секции с до 300 гласоподаватели, така че да се избегне машинния вот. „Ние настоявахме в 45-то НС това да не се случва, но благодарение на Слави Трифонов, Мая Манолова и “Да! България“, това се случи“, посочи той.

Христо Проданов бе категоричен, че хора от БСП не са ходили в офисите на Васил Божков, но припомни наличието на снимки, които показват как Мая Манолова, Слави Трифонов и Бойко Борисов са били там.

По мнението на социалиста засега служебното правителство се справя добре с това, което върши и ресурсът, който има. „Има доста качествени министри, които би било добре да останат министри и в рамките на едно следващо парламентарно управление.“

„Лидерският въпрос в момента изобщо не е тема за БСП, тъй като ние избрахме своя лидер преди по-малко от година с 80%. Единственият въпрос, който в момента е на дневен ред, е доброто представяне, спечелването на изборите, и оттам нататък управлението на държавата по един прозрачен, честен и по-справедлив за българските граждани начин“, завърши Христо Проданов.