Христо Проданов: Санкциите срещу Русия не водят до нищо добро за България и Европа

Сеп 29, 2022 СОФИЯ Новини Избори 0 1173

Моделът на ГЕРБ ограбва еднакво и левите и десните, затова трябва да бъде отстранен

„Позицията на БСП е ясна и непроменена. Диверсификация – да, но първо да нямаме зависимост от определена държава и второ да постигнем най-добра цена. Диверсификация, която заменя зависимост от една страна със зависимост от друга и то на по-висока цена– това не е диверсификация, а чиста геополитика. Проблемът е, че тези грешни геополитически решения се плащат от българските граждани.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в 23 МИР – София Христо Проданов в ефира на БТВ.

По думите му темите за прекратените разговори с “Газпром“ и изгонването на руските дипломати не са били обсъдени с левицата в коалицията.

„Ние в последните години сме получавали газ от „Газпром“ и никога не сме имали проблеми със сигурността на доставките. Ако някой обаче е очаквал, че ще налага санкции на другата страна, а тя едва ли не ще му направи преференциална цена на газа – просто много се заблуждава. Санкциите срещу Русия не водят до нищо добро – България и Европа страдат най-много от това“, категоричен е социалистът.

Тъй като ситуацията е изключително сериозна – бизнесът и народът са изправени пред изпитание, то важното за БСП е да има правителство и по думите на Проданов такова ще има. „Въпросът е дали ще имаме правителство, което да продължи промяната или ще имаме правителство, което да предлага това от последните 12 години“, допълни той.

Христо Проданов представи част от мерките на левицата за справяне с инфлацията: „Залагаме на увеличаване доходите на работещите, минимална заплата от 850 лева, справедливо преизчисляване на пенсиите, таван на цените на ток, парно и газ. Също така изваждане от свободния пазар на училища, читалища и детски градини, за да могат да плащат електроенергия на поносима цена. Същото трябва да важи и за болниците, но тук имаме проблем, защото те са с търговски статут. И в следващото Народно събрание ще настояваме това да се промени и те да не са с търговски статут“, обясни той.

„Всичко постигнато от правителството е плод на коалиционните разговори и гласуване“, заяви Проданов и уточни: „Искам да дам няколко примера, че предложението за прага на ДДС беше на ДБ, на ПП беше за акцията по “Капитан Андреево“. А политическа инициатива на БСП са детските градини и пенсиите – това, за което ГЕРБ ни казваха, че няма пари, но ние го постигнахме“, посочи той.

„Единствено и само усилията на БСП направиха така, че българският парламент да не допусне и вземе такова решение за износ на оръжия за Украйна“, припомни социалистът.

„В предходната кампания от „Възраждане“ говореха за промяна на модела ГЕРБ и напускане на НАТО, но в 47-ия парламент над 70% от гласуванията им бяха заедно с тях. Десислава Атанасова им казваше кога да бутат кворума. Те подкрепиха и ратификацията за F-16“, каза още Проданов.

На финала кандидатът за народен представител заяви: „За нас е важно да кажем, че идеологически коалицията беше трудна. Но нека да е ясно преди всичко, че за да се води лява и дясна политика, трябва да бъде отстранен моделът на ГЕРБ, защото той ограбва еднакво и левите и десните“, заключи социалистът.