Георги Свиленски: Само БСП показа как се управлява с грижа за хората

Сред основните приоритети на социалистите са демографската и социална политика

„Защо трябва да се гласува за "БСП за България" – защото България има нужда от ляво управление. Когато "БСП за България" участва в управлението на държавата, припомням 47-я парламент - 22 милиарда социална политика, ръст на доходите и пенсиите, безплатни детски градини и ясли, втора година майчинство равна на 680 лева. БСП за България мисли за хората, за икономиката, мисли за индустрията. На 1-во място в Европа по индустриален растеж, на 3-то място по икономически растеж. Това прави БСП, когато е в управлението – грижи се за държавата, грижи се за икономиката, грижи се за българските граждани. И затова българските граждани заслужават България да бъде управлявана от лява партия, от БСП и коалицията "БСП за България.“ Това заяви кандидатът за народен представител Георги Свиленски по време на предизборен дебат в ефира на Нова ТВ.

Той обясни, че вече и според Международния валутен фонд и Световната банка много ясно се казва, че е крайно време в България и Европа да се въведе семейно подоходно облагане. „Това, което предлага БСП за България е необлагаем минимум, семейно подоходно облагане, освобождаване на младите хора до 26 години от ДОД и поетапно преминаване към прогресивно облагане, защото справедливост трябва да има. Не може хората с най-високи доходи и тези с най-ниски да плащат най-ниски данъци, а цената на прехода да го поемат хората с най-ниски доходи“, добави Свиленски.

Социалистът изрази задоволство, че доскоро управлявалите 2 партии в лицето на ПП-ДБ и ГЕРБ проявяват интерес към това предложение, което по думите му дава надежди, че то може да бъде реализирано в 50-я парламент.

„Борисов 3 пъти управлява България. В тези управления ние сме на последно място във всички социално икономически класации и на първите места във всички класации по корупция, бедност, безработица“, категоричен бе Георги Свиленски за годините, през които Борисов е управлявал.

По думите му от ПП-ДБ в предишната кампания са обещавали да арестуват Борисов и да разградят модела му, а няколко месеца след това са седнали в скута на Пеевски и са гласували заедно с Борисов. Относно Възраждане социалиста подчерта, че те много ясно говорят против американските бази, но след като е дошла ратификацията за американските F16 – 11 човека от партията на Костадинов са я подкрепили.

„Приоритетите на България, на БСП - демографска политика, социална политика. Първо дете 600 лева, второ дете 1200 лева, трето 1700, четвърто 300. Предлагаме минимална работна заплата от 1 януари 1100 лева съгласно европейските директиви. Предлагаме втора година майчинство в размера на минималната работна заплата. Искаме да видим България, в която младите хора да живеят, да учат, да си гледат децата тук. Парите ще дойдат от прогресивното подоходно облагане. БСП отложи либерализирания пазар. Само преди 3 седмици внесохме промяна в закона и либерализацията за битовите потребители е отложена с 1 година. Предложихме за 3 години да бъде отложена, но беше прието само за една година“, категоричен бе Свиленски за приоритетите на социалистическата партия.

Според него страната ни няма нужда от нови избори, защото в момента реално ни управлява служебен кабинет на ГЕРБ. „Министри, зам.-министри, началници на агенции – всичко се възстанови само в рамките на тези няколко седмици. България не може да си позволи един втори отбор на ГЕРБ, който да управлява държавата. Това, което БСП предлага е национално, програмно, отговорно правителство от всички политически партии, без политически лидери и представители и с ясна програма, ясен срок за развитието на България в конкретен период от време. Има нужда България от такъв кабинет за извеждането ни от ситуацията, в която се намираме. Войната наистина е голям проблем и това  дава още повече основания за такъв тип кабинет“, уточни той.

„Единтвената партия, която през последните 13 години не се коалира с ГЕРБ, Борисов и управлението на Борисов – е БСП и "БСП за България" като парламентарна група. Ако искате България да има премиер различен от Борисов – на 9 юни гласувайте с 24 за "БСП за България". За достойна България в мирна Европа“, каза в заключение Георги Свиленски.