Калоян Паргов се срещна с президента и премиера на Република Сръбска

Мар 24, 2015 СОФИЯ Новини БСП 0 1958

Председателят на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов се срещна с президента на Република Сръбска Милорад Додик и с премиера Желка Цвиянович по време на работното посещение в Босна и Херцеговина

Председателят на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов се срещна с президента на Република Сръбска Милорад Додик и с премиера Желка Цвиянович по време на работното посещение в Босна и Херцеговина. Додик е председател и на управляващия в Република Сръбска Съюз на независимите социалдемократи. Той е известен и с факта, че е много близък приятел на руския президент Владимир Путин.

По време на срещата бяха обменени мнения и оценки за състоянието на левите партии в България и Република Сръбска, както и за възможностите за двустранно сътрудничество в областта на икономиката и енергетиката и за развитие на партийните отношения.

Калоян Паргов информира за целите на своята обиколка. Тя е свързана с идеята за Балканско сътрудничество между градове и столици, в които управляват леви партии, както и във връзка с предстоящите в България жизненоважни за БСП и левицата в страната местни избори. Паргов прие отправена покана за участие в Конгреса на Съюза на независимите социалдемократи на 25-и април. Той постигна и договореност за задълбочаване на сътрудничеството на всички равнища между двете партии.

В рамките на посещението си Калоян Паргов се срещна и с Петър Джокич, председател на социалистическата партия на Република Сръбска, която заедно със Съюза на независимите социалдемократи управляват държавата в коалиция. Джокич е министър на енергетиката, индустрията и минното дело в кабинета. Калоян Паргов и сръбският му колега обсъдиха състоянието на двете партии. От сръбската левица помолиха БСП чрез Калоян Паргов за подкрепа за членство в Социалистическия интернационал. На срещата беше обсъдено и сътрудничество между структурите на двете партии на всички равнища. Лидерът на столичните социалисти отправи и покана към Джокич за гостуване в София, която той прие. Двамата коментираха и състоянието на лявото в Европа, както и икономическото и социалното състояние на Република Сръбска в момента. Джокич разказа и за мерките и инициативите, предприети от новото правителство.