Калоян Паргов: Дупката в бюджета на София за транспорт е около 100 милиона лева

Май 12, 2015 СОФИЯ Новини БСП 0 1535

 Около 100 милиона лева не стигат на бюджета за транспорта в София и от тук започват всички проблеми в сектора

 
Около 100 милиона лева не стигат на бюджета за транспорта в София и от тук започват всички проблеми в сектора. Това разкри председателят на Градския съвет на БСП в столицата и общински съветник Калоян Паргов на кръгла маса на тема "Другото лице на София - обществен транспорт и транспортни комуникации". Лидерът на софийските социалисти е категоричен, че липсва генерален план за организация на движението в 
столицата. Той изнесе данни, според които населението в София се е увеличило на 1,2 милиона души, а с всекидневно пристигащите за работа и гости на града числото стига 2 милиона. Този факт силно затруднява придвижването в столицата, тъй като градският транспорт разполага с около 600 000 превозни средства. Автомобилите в София са около милион. След осигуряването на нови автобуси и трамвайни мотриси обаче на преден план излиза проблемът с финансирането на цялата транспортна система.
 
Според Калоян Паргов най-важният проблем, който трябва да бъде решен, е с обезпечаването на стабилно финансиране на обществения транспорт. Според него, отправната точка е оптимизация и по-добра организация на наземния транспорт. От липсата на оптимизация на разходите произтичат доста проблеми, според Калоян Паргов, и най-големите са изтичането на средства за поддръжки, горива и ремонти. Той е на мнение, че трамвайният транспорт в София е много сериозно подценяван, въпреки че е екологичен и не създава проблеми при големите задръствания в столицата.
 
"Близо 100 милиона лева е дупката в транспорта за неразплатени средства с транспортните оператори, заяви той. - Проблемите на София с транспорта са същите като преди 10 години. И не са намерили решение до ден-днешен".
 
Лидерът на софийските социалисти остро разкритикува Столична община за това, че все още няма финансова рамка за бюджета на транспорта, а вече е средата на май. Според Калоян Паргов, Столична община трябва да обърне сериозно внимание и на изграждането на подземни паркинги. Те може да разрешат проблема с претъпканите с автомобили улици в центъра на София. Лидерът на БСП-София попита и дали не е необходимо вече да се преразгледа тарифната политика, за да бъде разрешен и друг проблем - с претъпканите с хора автобуси на градския транспорт. Той предложи да бъде обмислен вариантът с по-гъвкаво заплащане на пътуването на гражданите в градския транспорт. Като например да бъде въведена цена за пътуване за две-три спирки, което да бъде отчитано чрез модерна билетна система. Калоян Паргов предложи и идея за въвеждане на комбинирана туристическа превозна карта за всички форми на градския транспорт. Тя трябва да осигурява и отстъпки за входовете на музеи, спортни и културни дейности.
 
Председателят на БСП-София отбеляза също, че едва около 30% от столичани използват метрото. А с изграждането на третия метродиаметър процентът трябва да стигне 50. Големият проблем обаче е фактът, че за да стигнат до метростанциите, гражданите трябва да използват друг транспорт и да чакат за него по около 30 минути, което на практика унищожава смисъла от метрото.