Общинските съветници от БСП настояват да се свика извънредна сесия на СОС за сигурността в столицата

Юни 19, 2015 СОФИЯ Новини БСП 0 1313

„Общинските съветници от БСП настояват да бъде свикана извънредна сесия на СОС, свързана със сигурността в столицата“

„Общинските съветници от БСП настояват да бъде свикана извънредна сесия на СОС, свързана със сигурността в столицата“. Това съобщи на пресконференция зам.-председателят на Столична община от групата на левицата Панайот Бончев. Той обясни, че на тази сесия трябва да се обсъди състоянието на сигурността не само в "Орландовци", а в целия град. Според него това е задължение на Столичния общински съвет и всяка година в първите месеци - до март, трябва да бъде провеждана такава сесия. „Сега призовавам съответните органи не само да информират какво е състоянието на сигурността в София, но и да кажат какви действия са предприети и какво смятат да свършат в близките седмици и месеци. Защото виждате, че напрежението расте не само в "Орландовци", подчерта Бончев.

Междувременно Панайот Бончев и председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Милка Христова внесоха питане до кмета на София Йорданка Фандъкова на тема "Проблемите в квартал "Орландовци" и отговорността на Столична община за решаването им". В него има зададени 6 въпроса към Фандъкова.

"Проблеми, като този в "Орландовци", има и в други райони на София. В крайните квартали е пълно с гета, в които няма условия за нормален живот“, подчерта Панайот Бончев. По неговите думи внесеното питане до Йорданка Фандъкова е по конкретен повод, но подчерта, че БСП десетки пъти в последните години е  поставяла въпроси, свързани не само със сигурността на гражданите в София. „Защото реално сигурността в столицата не се свежда до това да изведем полицията на улицата и тя да раздели две групи от хора, които се карат или бият по някакъв повод. Част от сигурността е образованието на децата, социалното подпомагане на тези групи от хора“, каза още той. Бончев уточни, че в питането има въпроси за незаконните постройки и за това как живеещите в тях ще попаднат в листите за изборите.

От Столичната организация на БСП излязоха и със специална позиция по повод напрежението в "Орландовци". В нея се казва, че липсата на адекватна реакция на правителството при ескалиралото напрежение и сблъсъка между българи и роми в столичния квартал "Орландовци", показва сериозно безсилие. „Столичният и районният кмет, избрани от ГЕРБ, престъпно пренебрегват служебните си задължения по отношение адресната регистрация, незаконното строителство, самонастаняването и т.н. На лице е неефективна координация между държавните, общинските и специализираните структури в Столична община. Традиционно активните в говоренето пред медиите премиер, министри и кмет на София при прерязването на ленти за откриване на новопостроени обекти, останаха изненадващо безмълвни, когато бяха изправени пред крайно сериозен и опасен проблем", допълват социалистите в позицията.

Жельо Бойчев: Управляващите и отговорните за "Орландовци" блестят с отсъствието си от проблема

"Управляващите и отговорните за случилото се в "Орландовци" блестят с отсъствието си от проблема“. Това заяви по темата депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на столичната организация на левицата Жельо Бойчев. "Оставихме достатъчно време на отговорните за ситуацията институции да реагират по подходящия за това начин. Сега обаче ние започваме да говорим с ясната и категорична позиция, че ще се противопоставим на всички опити този по същество социално-икономически проблем да бъде превърнат в етнически“, каза още той. Според него ако продължи бездействието на институциите по този въпрос, ще бъде много трудно да се удържат опитите за злоупотреба с темата в публичното политическо пространство. Бойчев обясни разликата между дясното управление в града и лявата политика. „Дясната политика превърна крайните квартали на София в гета. Тя е социално безчувствена и неангажирана по никакъв начин да интегрира и пълноценно да ползва всеки един столичанин в града, а проблемите на хората нямат никакво значение“, подчерта той. Народният представител е на мнение, че дясна политика очертава все по-големи разлики между лъскавия и богат център и крайните квартали.

Жельо Бойчев обърна внимание и на един факт, който прави много сериозно впечатление от началото на конфликта в "Орландовци". "Липсва каквато и да е реакция от отговорните за тези събития институции“, отбеляза той. „Те блестят със своето отсъствие. Започвам с политическото ръководство на МВР, в лицето на министър Румяна Бъчварова, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и мнозинството на ГЕРБ, както и кмета на район "Сердика", допълни Бойчев. Той подчерта, че реформаторът Радан Кънев е много активен по тази тема и дава непрекъснато решения от една или друга медия, а в същото време областният председател на София е зам.-председател на партия от Реформаторския блок и по Конституция, и по закон, има изключителни отговорности, свързани с обществения ред и сигурността на гражданите. „Някой да чу неговото име някъде? Да се чу реакция от негова страна по тези събития? Разбира се, че не! Ако трябваше да се откриват строителни обекти, ако трябваше да се режат лентички или да се участва в някое от сутрешните телевизионни предавания, щяхте да ги видите тези лица. Но там, където има проблем, където има сложна и критична ситуация, те блестят със своето отсъствие", заключи Жельо Бойчев.