Не приемаме политиката, че нищо хубаво не може да се случи в София, ако не е предложено в СОС от ГЕРБ!

Юни 24, 2015 СОФИЯ Новини БСП 0 1690

Относно: Доклад № СО15-9300-187/10

Относно: Доклад № СО15-9300-187/10.06.2015г. за приемане на Програма на Столична община за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от ин витро процедури с донорски яйцеклетки

В края на януари 2015г. общинските съветници от БСП внесоха доклад в Столичен общински съвет за приемане на Програма за финансово подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми от Столична община и осигуряване на финансова подкрепа за изследване и лечение на безплодието им чрез общински фонд. Предложението е фондът да разполага с бюджет от 300 000 лв. годишно и да подпомага семейства и двойки, живеещи в София, които имат репродуктивни проблеми, свързани с необходимостта от изследвания и лечение, преди да се осъществи процедурата „ин витро”, които не се поемат от НЗОК и Фонда за асистирана репродукция. Тези предварителни изследвания са на стойност 2000-2500 лв. и в много случаи са непреодолима икономическа пречка за двойките да получат достъп до програмата "Ин витро".

Подобни Програми за финансово подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми са приети и действат в 41 общини в България като инициатори за тяхното създаване  са две неправителствени организации „Искам бебе” и „Зачатие”.

След обявяването на Програмата за създаване на общинския фонд „Ин витро” общински съветници от ГЕРБ в спешен порядък внесоха в СОС алтернативен доклад за приемане на Програма на Столична община за финансово подпомагане, но само на двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от ин витро процедури с донорски яйцеклетки.

В дневния ред на сесията на СОС на 12 февруари 2015г. бяха включени и двете предложения – докладът на общинските съветници от БСП за програма, която да подпомага двойки с различни репродуктивни проблеми и докладът на общинските съветници от ПП ГЕРБ, които предвиждат помощ само за двойки, нуждаещи се от донорски материал. След сериозна дискусия вносителите на двата доклада оттеглиха предложенията си с идеята да бъде сформирана работна група, която да включва представители на всички политически партии в СОС и да изработи Програма, обединяваща предложенията по двата доклада.

С голямо съжаление констатираме, че добрите намерения за пореден път отстъпиха място на дребните политически сметки и съображения. Опитите ни за сформиране на работната група се отклоняваха от колегите от ГЕРБ под различен претекст.  На 10.06.2015г. на сайта на СОС беше обявен проект за Програма на Столична община, която предвижда 70 000 лв. годишен бюджет за подпомагане на 20 двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от ин витро процедури с донорски яйцеклетки. Докладът с този проект е внесен в СОС от общински съветници от ГЕРБ и ДСБ и ще се разглежда на сесията на 25.06.2015г.

Групата на БСП в СОС стои над конюнктурните сметки и „политическия инат” на управляващото мнозинство, затова ще подкрепи доклада с предложения проект за Програма, защото раждането на дори едно единствено дете в София си заслужава такава подкрепа.

Заявяваме категорично обаче, че сме против разделянето и противопоставянето на едни пациенти срещу други, което в действителност ще направи предложената програма. Не можем да приемем, че най-съкровеното нещо за една двойка – раждането на дете, може да бъде обект на политически егоцентризъм.

Заявяваме, че след настоящата сесия отново ще внесем доклада си за приемане на Програма на Столична община, която да създава възможност за подпомагане на двойки с различни репродуктивни проблеми за дейностите, които не се финансират от Националния фонд за асистирана репродукция и от НЗОК.

Искрено се надяваме, че в тези си усилия ще бъдем подкрепени, както от неправителствените организации, така и от гражданите на София. Заслужава си!