Калоян Паргов: Мажоритарната система би дала една по-голяма близост между избирателите и избраните

БСП вече е сформирало работна група, която да анализира възможностите за въвеждане на мажоритарен елемент

„Мажоритарната система има една характеристика, която избирателите са доловили, а именно скъсяването на дистанцията между тях и избранника им. Мажоритарната система би дала една по-голяма близост между избирателите и избраните". Това заяви Калоян Паргов, член на Изпълнителното бюро на БСП и лидер на столичните социалисти в предаванто "Седмицата" по "Дарик" радио. Той е категоричен, че сегашният парламент в оставащите дни до разпускането му трябва да подготви промените в политическата система. "Това беше първият референдум, на който хората излязоха да заявят мнението си масово, добави председателят на БСП-София.

Калоян Паргов обясни, че ръководството на БСП вече е сформирало работна група, в която експерти, политолози и социолози да започнат анализиране на възможностите за това как да бъде променена политическата система и да бъде въведен мажоритарният елемент.

"БСП няма да участва в никакви правителства и конфигурации в рамките на този парламент", категоричен е Паргов. "Избирателят преди две години ни определи място на опозиция. Фактът, че на президентските избори БСП постигна несъмнен успех с избирането на Румен Радев за президент и на Илияна Йотова за вицепрезидент не означава, че ние ще управляваме в този парламент. Конфигурацията е ясна - БСП има 38 депутати и е в опозиция", поясни той.

Според Калоян Паргов предсрочни парламентарни избори трябва да бъдат насрочени възможно най-скоро, за да се постигне стабилност в държавата. "Причините за това са няколко - най-напред е легитимността на сегашния парламент, който разполага само с 8% доверие. Второ, настоящият председател на този парламент получи съвсем очевиден вот на недоверие в кандидат-президентската надпревара. Трето - от 1 януари 2018 година България ще председателства ЕС. Това не е лека задача. Една от тревогите, които забелязвам у нашите партньори в Европа, е липсата на стабилност у нас", каза Паргов.