Христо Проданов, водач на „БСП за България“ в 23 МИР в София: Водещо е хората да имат работа и достойни доходи, а това става само с работещ бизнес и нови работни места

Мар 24, 2021 Новини БСП в медиите 0 1770

24.03.2021г.

„Основните донори на Брутния вътрешен продукт на България са малките и средни бизнеси, но в условията на трето затваряне, икономиката ни е в колапс“, констатацията направи по БСТВ Христо Проданов, водач на „БСП за България“ в 23 МИР в София.

На въпрос как БСП би помогнала на малкия и среден бизнес да се стабилизира, Проданов заяви: "БСП от няколко месеца вече предлага да има правила по отношение на мерките, за да има предвидимост и да е ясно на бизнеса и гражданите, че при определен брой заболели на ден се затваря еди-какво си, това е писано в плана ни. Когато няма правила, има хаос. Свидетели сме как сутринта се издава една заповед, а вечерта се променя и се издава друга. Водещото в нашата програма и това, което предлагаме са икономическите мерки. Вследствие на една добре развита икономика и на добър Брутен вътрешен продукт и висока добавена стойност на производството дава предпоставки за по-високи възнаграждения на работещите и по-нормален живот“.

„Управляващите от ГЕРБ излязоха с програма, в чиято икономическа част проф. Гечев забеляза нещо много опасно и притеснително - ГЕРБ се канят да въведат местен подоходен данък и да бъдат определяни според областта, където живеем и работим“, отбеляза кандидатът. Проданов даде информация за плановете на БСП в тази сфера: "Ние държим да сме честни пред своите избиратели, точно заради това в програмата на БСП всичко е описано кратко, точно и ясно, а не това, което планират да направят ГЕРБ - както се казва с промени през задния двор. И в миналите години увеличаваха данъци така. БСП предвижда семейно подоходно облагане, това е свързано със справянето с демографската криза в България. Когато имаме двама работещи родители с две деца, всеки месец те ще получават по 500 необлагаеми лева, които ще остават в семейния бюджет. Предлагаме също безплатни ясли и детски градини. В последните години БСП води битка с ГЕРБ за намаляването цените на лекарствата и да се освободят от ДДС бебешките стоки, тази мярка ще вдигне потреблението. Официално институциите признаха, че олиото е скочило със 70 стотинки от вчера. Най-важната мярка за следващото управление е спад в ДДС-то, това позволява определена отстъпка от търговците."

Кандидатът за депутат фокусира вниманието към проблемите на столицата и предложенията на БСП в сферата на бизнеса: "Последните 15 години в София изникнаха нови квартали, но в тези квартали реално няма инфраструктура, училища и детски градини, това създава проблеми на хората от съседните квартали. Колко пъти през тази зима София беше най-мръсната столица в Европа и в света? Това е в следствие на безхаберието на управляващите. Тези новопостроени сгради спират притока на чистия въздух от Витошка, който трябваше да циркулира в столицата и така той стига само до тях. Едно от предложенията ни, които обсъдихме с туристическия бранш е свързано с решаването на проблема с ликвидността. Държавата може да изкупи миноритарен пакет от акциите на определен хотел, например 25%, с опция за обратно изкупуване, тук не става въпрос за национализация. За нас водещо е това, че хората трябва да имат работа и достойни доходи, а това става само с работещ бизнес и нови работни места."