Христо Проданов: Първият въпрос, с които БСП ще започне в 49-ия парламент са доходите и инфлацията

Мар 26, 2023 СОФИЯ Новини Избори 0 817

Няма да позволим България да бъде въвлечена във войната

"Спорът между ГЕРБ и ПП/ДБ е единствено, кой е откраднал повече пари.  Разиграват ни политически театър. Те не се различават помежду си-те са за оръжието за Украйна, те заедно подкрепиха така нареченето Френско предложение за Северна Македония, заедно гласуваха новите F-16, при положение, че още нямаме доставките от първата партида. Те са против таван на цените-тоест те са пазарни фундаменталисти, които смятат, че пазара сам трябва да се регулира". Това заяви водачът на „БСП за България” в 23-МИР София Христо Проданов в ефира на БТВ.

По време на предизборен дебат той предупреди „Политиката, която водят за ядрената енергетика, скоро не само, че няма да имаме нови реактори, а има опасност да затворим и старите”, посочи Проданов.

По отношение на темата за съдебната реформа той заяви: „Битката за това се води още от 44-ото НС от БСП. Тогава ГЕРБ и ДПС твърдо отхвърляха предложението за контрол на главния прокурор, а ПП ги нямаше на политическата сцена. През всичките тези години, докато се имитираше някаква дейност в тази насока, ние бяхме за контрол на актовете на главния прокурор,”отбеляза Проданов.

Първият проблем с, който ще се захване БСП в новото Народно сбрание това са доходите и инфлацията в страната. Проданов обясни и какви ще бъдат мерките. „Таван на цените, както в половин Европа, за да може стоките от малката потребителска кошница да бъдат по-достъпни за българските граждани, така че да посрещат нуждите си. Трябва да използваме примерите, които работят”, каза социалистът.

„Служебното правителство не е предприело нито една конкретна мярка, направиха само един сайт, в който единствено можем да гледаме какви са цените в другите европейски държави и да ги сравняваме с българските”, коментира Проданов.

По думите му имало предложение за мярка срещу високите цени, но така и не се е осъществила. „Служебният кабинет имаше идея за таван на цената на най-ниската стока от определeна група, но след това министърът на икономиката Никола Стоянов се отрече от тази мярка”, каза водачът в София.

В края на дебата Проданов заяви: ”Ако искате да продължи политиката по увеличаване на доходите, ако искате България да не бъде въвличана във военния конфликт, ако искате да се борим заедно за здраво християнско семейство и да предпазим децата ни от вкарване на джендър идеологията в училищата- гласувайте с номер 1.