Иван Таков: Демонтаж? Да, но на късата памет и на фашизма

Мар 31, 2023 СОФИЯ Новини БСП 0 920

Председателят на БСП-София коментира поредния вандалски акт върху Паметника на Съветската армия, който днес отново беше осквернен с червена боя

Демонтаж? Да, но на късата памет и на фашизма. Така председателят на БСП - София Иван Таков коментира поредния вандалски акт върху Паметника на Съветската армия, който днес отново беше осквернен с червена боя. Здравата част от плочата на монумента с надписа "На Съветската армия освободителка от признателния български народ" беше надраскана, а отдолу беше изписано "Демонтаж". Вандалският акт се случи броени часове, след като БСП закри предизборната си кампания в София с митинг пред Паметника на Съветската армия в четвъртък вечерта.

"Демонтаж, да! Но на разрушителното мислене и поведение“, коментира Иван Таков. „Демонтаж на късата памет. Демонтаж на фашизма... Това ще демонтираме. Ние не демонтираме паметници, защото уважаваме и пазим историята. Това е смисълът на паметниците и ние го разбираме. А историята е такава, каквато е. Опитите да я четем, както Дяволът - Евангелието, според актуалната политическа конюнктура, ни обрича да повторим грешките от миналото. Това не е умно".

Председателят на БСП-София заяви, че социалистите отново ще почистят монумента. "Ние сме търпеливи“, каза Иван Таков. „Ще почистваме Паметника на Съветската армия всеки път, когато се налага. Освен това, ще възстановим плочата. А после ще настояваме пред Областната управа за цялостния ремонт на монумента. Защото ние така разбираме запазването на историята и съхраняването на паметта".

Лидерът на столичните социалисти завърши коментара си с обръщение към вандалите, осквернили паметника: "Ботев отдавна го е казал много точно: "...а вий... вий сте идиоти!".