Свиленски: Финансовият министър не знае в кои банки се съхраняват 800 млн. лв. на държавата

Социалистът настоя министър Велкова да каже дали тя, или президентът лъже за парите по ПВУ

 „Стриктно следя за това министрите да отговарят на въпросите. Може ли министърът на финансите да не знае в коя банка са 900 млн. български лева?“ Този въпрос отправи зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски по време на инициираното от БСП изслушване на служебния министър на финансите Росица Велкова.

От парламентарната трибуна социалистът цитира нейните думи: “Не мога да ви кажа къде са парите“ и се обърна към народните представители в залата: “Всеки един от вас знае къде си държи парите.“

Свиленски призова финансовия министър да каже в кои банки са парите, а след това писмено да изпрати как точно са разпределени. „Министърът на финансите не знае къде са парите на България. Аз не знам какво правим“, заяви той. Тъй като министър Велкова не можа да отговори къде са парите, Георги Свиленски се обърна към депутатите с реторичния въпрос: “Представяте ли си какъв финансов министър имаме?“

Във втора процедура от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ отново обърна внимание, че Росица Велкова не отговаря на поставените ѝ въпроси: „Вие какво разбрахте от отговора? Президентът ли излъга или министърът на финансите е излъгал? Условно-неусловно, на касова-на реална основа, в крайна сметка кой излъга?“, попита той във връзка с вече получения първи транш от парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Свиленски заяви, че е останал с впечатление, че и двамата са излъгали: „Той, че сте изхарчили парите, а Вие, че не е нарушаван законът. В крайна сметка и парите са изхарчени, и законът е нарушен. И двамата - той на консултациите, а Вие в пленарната зала, говорите вероятно неистини“, посочи той.

Социалистът призова министър Велкова: „Излезте на трибуната и кажете ясно: “Имаше 2 млрд. и 700, нямаше пари за пенсии, изхарчихме ги незаконно“. Какво толкова страшно има да поемете отговорност? Или да кажете, че президентът на консултациите ни е излъгал, за да знаем друг път дали да ходим на консултациите. Ако ще ходим там, за да ни лъже, защо изобщо да ходим?“, попита още Свиленски.