Борис Цветков: БСП можем да преборим модела „ГЕРБ” и спрем безумното презастрояване в район „Искър”

12.10.2023

„БСП можем да преборим модела „ГЕРБ”, да спрем безумното презастрояване и предприемем реални действия, за да решим проблема с детските градини в район „Искър”. Това каза пред bTV Radio Борис Цветков – кандидат за кмет на район „Искър“ в София и кандидат за общински съветник от „БСП за България“.

Влизам в тази битка, защото го дължа на хората от район „Искър”. За последните 4 години сегашният кмет пак не построи нито една нова детска градина, не спря презастрояването, не реши проблема с довеждащия транспорт, който да свързва изградените с много европейски и наши средства метростанции до блоковете”, посочи социалистът. Борис Цветков е дългогодишен общински съветник, с широка обществена подкрепа в столичния район. Местните избори през 2019 г. белязаха вота с оспорени резултати,  сигнали за нарушения и едва 100 гласа разлика между Цветков и сегашния кмет на „Искър”.

„Хората ще изберат между това досегашният застой на „Искър” да продължи или да се случи промяната”, посочи кандидатът на „БСП за България”. 

„Ние сме последователни в действията си като опозиция, но не просто да критикуваме, доказали сме с действията си, че предлагаме и отстояваме предложенията си. Бяхме първият район преди 15 години, в който инициирахме местен референдум срещу презастрояването. Събрахме 6 хиляди подписа”, посочи Борис Цветков. По думите му обаче Столичният общински съвет, управляван от ГЕРБ и десни партии не е подкрепил искането на тези 6 хиляди човека. „Въпреки всичко продължихме и успяхме частично да се преборим”, добави социалистът. Борис Цветков бе категоричен,  че спирането на строителната вакханалия в „Искър” е сред основните му приоритети. 

На второ място той постави острата необходимост от решаването на въпроса с детските градини: „В района в момента има неприети 650 деца в ясли и градини. За 9 месеца могат да бъдат построени по една детска градина в Дружба 1 и Дружба 2, които да намалят недостига на места, а до края на мандата - още 2 детски градини. Това е решението, а не работа на парче, каквото видяхме за 12 години дясно управление на района, и частични разширявания на съществуващи детски градини”, посочи Цветков.