Еньо Савов: Целта ни е да извадим София от мъртвата хватка на икономическите интереси

13.10.2023 г.

„Целта ни е да извадим Столична община от мъртвата хватка на икономическите интереси на няколко фирми, които продължават да я задушават и затова продължаваме да живеем в мръсен, нерегулиран и неуреден град.” Това заяви кандидатът за общински съветник в Столична община от „БСП за България” Еньо Савов в предаването „Контра със Страхил Ангелов” на Евроком.

„Стои въпросът защо определени фирми взимаха абсолютно всички обществени поръчки на Столична община, докато цените на едни пейки бяха многократно завишаване, правеше се ремонт на ремонта, а фирмите, за които постоянно се говореше, че ще бъдат санкционирани, отново бяха допускани до конкурси, които много често печелиха. Точно този корупционен модел е време да бъде спрян”, категоричен бе Савов.

По неговите думи, политиката на „умно-красивите” и на Столична община през последните 12 години е изпразнена от съдържание, на противопоставяне, на рушене на паметници,  на защита на бизнес интереси и на правене на зрелища, но не и на решаване на истинските проблеми на столицата.

„Големият парадокс е как ще обяснят, че на национално ниво са в една сглобка, а на местно ниво влизат в битка като опоненти”, посочи кандидатът за общински съветник от БСП, според когото софиянци няма да се залъжат по този театър.

„Точно тук се явява алтернативата в наше лице - не само на Ваня Григорова,  която е подготвена и единствената дама сред кандидатите за столичен кмет, но и кандидатите ни за Общинския съвет. Виждате колко позорни решения бяха взети от Столичния общински съвет и че и в момента има сглобка на местно ниво. Единствената конструктивна опозиция на това бе БСП”, подчерта Еньо Савов.  

Според него, не е вярно, че няма ляво и дясно, а само хора, които твърдят това и го искат. „БСП продължава да работи по платформи, по послания, има подготвени кандидати. Докато другите са само едни усмихнати лица, но изпразнени от съдържание, обещаващи да продължат едни безсмислени политики и да направят няколко по-готини неща на жълтите павета. А София само жълтите павета ли е?”, попита социалистът и подчерта, че райони като Панчарево, Кремиковци и Витоша имат различни проблеми от центъра, на които също трябва да им бъде обърнато внимание.

„Има села и райони без канализация. Сметосъбирането е друг голям проблем. То бе иззето от общината и бе дадено на частни фирми. Само че има квартали, в които се почиства по два-три пъти на ден, а в други се образуват сметища, които с годините се трупат все повече и повече”, коментира Савов.

Той постави и въпроса с децентрализацията на столичния бюджет: „София има най-големият бюджет, но има някои райони с 4% до 10% реализация за целия си мандат на тези бюджети. Дават се пари, но явно никой не иска да ги реализира. Защо -  какво е по-важно, определена фирма да спечели поръчката или тя да се реализираме за по-добър живот на гражданите”, попита риторично кандидатът.

Можете да подкрепите Еньо Савов на местните избори в София с №86 в бюлетината и преференция 107.